Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Коронавирусът и гъвкавите офис пространства: Криза или шанс за ново развитие?

Повечето пространства за съвместна работа в София остават отворени и гледат с оптимизъм към бъдещето

Коронавирусът и гъвкавите офис пространства: Криза или шанс за ново развитие?

Снимка: Alberto Bernasconi/Bloomberg

Пространствата за съвместна работа в София очакват затруднения за бизнеса си в краткосрочен план заради ситуацията с коронавируса, но в дългосрочна перспектива предвиждат по-голямо търсене заради гъвкавите условия, които предлагат. Големите споделени работни пространства в столицата остават отворени въпреки известния отлив на посетители, а повечето компании, опериращи такива пространства, планират да предложат отстъпки на клиентите си, за да ги задържат.

Офисите на Puzl Coworking, което е едно от най-големите пространства за съвместна работа в София, са отворени и работят при строги мерки за хигиена. "Всичките ни членове имат достъп до работното си място, но за момента малка част от хората работят от офиса. С всеки изминал ден обаче наблюдаваме все повече хора да се връщат на работните си места“, казва пред Investor.bg Петя Липева, главен навигатор в Puzl Coworking.

Другият обект на компанията в София, кафенето Puzl CoCafé, е бил затворен след въвеждането на извънредното положение на 13 март.

„Най-гъвкави сред нашите наематели са фрилансърите и малките екипи. Голяма част от тях решиха дългосрочно да останат да работят от вкъщи и съответно прекратиха договорите си. По-големите екипи предпочитат да имат пространство, където да се събират всички заедно, и все още не наблюдаваме промяна в техните нагласи спрямо офисните пространства“, казва Липева.

Още по темата
В Work&Share, което е друго голямо споделено работно пространство в София с капацитет от 350 места, отливът на клиенти е минимален, казва управителят му Божидар Георгиев. „Все още е твърде рано да оценим реалното влияние на вируса върху компанията. Към момента нашите клиенти стоят твърдо зад нас, а ние работим върху серия от мерки, които да облекчат техния бизнес“, отбелязва той. Офисите на Work&Share са отворени за клиенти, които не могат да работят дистанционно. За периода на извънредното положение компанията планира да предложи отстъпка от 10% на всичките си обитатели. „В допълнение съвсем скоро ще дадем гласност на новата ни услуга Community Membership, позволяваща на хора, които искат да се запознаят дори и дистанционно с нашата общност, да го направят“, отбелязва Георгиев.

Известен спад на бизнеса през последните две седмици заради коронавируса отчита и Betahaus – първото пространство за съвместна работа в София, което има две локации в центъра на града. „Имаме отлив предимно на хора, работещи в отвореното пространство, което можеше да се очаква. На този етап по-големите екипи, които са позиционирани в офиси, остават при нас. Почти всички са преминали в режим на работа от вкъщи и малко хора посещават пространството. Предполагам, че когато извънредното положение бъде отменено, голяма част от тях ще се върнат“, казва Методи Терзиев, управляващ директор в Betahaus.

„Чухме се лично с всички наши клиенти, за да поговорим съвсем открито как им се отразява ситуацията с коронавируса, какви решения са взели и какво може да очакват през идните месеци във връзка с пребиваването си при нас. Ще направим всичко възможно да им предоставим отстъпки“, допълва той. Най-тежко ситуацията с коронавируса се отразява на компании, работещи с клиенти и институции, които в момента са затворени. Немалко компании в Betahaus работят със западни държави и техният бизнес също е директно засегнат, отбелязва Терзиев.

Драстичен спад на посещенията още седмица преди въвеждането на извънредното положение отчитат от Cosmos Coworking. „В момента почти никой не минава през мястото ни, целият ни екип също е вкъщи. Може би месец по-рано забелязахме известна предпазливост от страна на организаторите на събития, така че очаквахме да дойде време, в което няма да работим“, казва Ния Терзиева, управител на Cosmos Coworking.

„Събитията са важна част от едно пространство за съвместна работа и липсата им се усеща. Много от постоянните организатори на събития при нас обмислят онлайн форми за срещи с публиката си. За голяма част от тези хора, които организират регулярни събития, това е единственият начин за получаване на доходи и със сигурност имат нужда от нови решения“, отбелязва Терзиева.

Засега негативни настроения сред наемателите на пространството на ул. „Ангел Кънчев“ не се забелязват. „По принцип тези хора са в co-working пространство, защото могат, но не искат да работят от вкъщи и търсят социализация. Сега, когато са вкъщи, усещат изолацията и със сигурност тя не им харесва, но пък продължават да работят“, допълва Терзиева.

Едно от най-новите пространства за съвместна работа в София, което отвори врати през юни миналата година, е Worky. Пространството, което има капацитет от 40 места, е затворено след въвеждането на извънредното положение, казва един от собствениците му Таня Терзийска. Обитателите на пространството преди затварянето му са били предимно самонаети лица, служители на компании в Западна Европа и САЩ, работещи дистанционно, и хора със свободни професии като интериорен дизайн, дигитален маркетинг, пиар.

„Ние бяхме най-гъвкавото co-working пространство в София с възможност за ползване за час-два. За стандартните пространства за съвместна работа е много важно клиентите им да имат абонамент и най-гъвкавата им форма за ползване е Daily pass. Нашата идея беше обитателите да не се обвързват с договор и да ползват реалното време, от което се нуждаят, като в същото време им предоставяхме общност, с която да споделят идеи и проблеми и да се чувстват свързани“, казва Терзийска.

През последните два месеца преди коронавируса пространството започва да достига пълна заетост с повишено ползване на залите за срещи. Сред обитателите са и много чуждестранни компании, навлизащи в България, които са използвали пространството като временно решение, докато наберат екип и намерят постоянен офис. След затварянето много от обитателите на Worky са заявили намерение да се завърнат, когато кризата с коронавируса отмине. Според Терзийска това вероятно ще се случи, но ще отнеме време.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Собственици на малки горски имоти са подали 1124 заявления за изкупуването им