IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът и гъвкавите офис пространства: Криза или шанс за ново развитие?

Повечето пространства за съвместна работа в София остават отворени и гледат с оптимизъм към бъдещето

08:16 | 31.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alberto Bernasconi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alberto Bernasconi/Bloomberg

С оптимизъм към бъдещето

Представителите на компаниите в сегмента считат, че перспективите в бъдеще ще зависят от това колко време ще продължи настоящата ситуация. „Ако препоръките за изолация останат в сила няколко месеца, очаквам това да се отрази много тежко на сегмента, защото ние работим с краткосрочни договори и гъвкави условия, а това ще доведе до прекратяване на много от договорите“, казва Петя Липева. Според нея обаче ако ситуацията с коронавируса приключи скоро, ще има още по-голямо търсене на co-working пространства точно заради гъвкавите им условия.

В момента Puzl Coworking работи по две сделки за помещения в Будапеща, но коронавирусът забавя плановете на компанията. „Въпреки това екипът ни работи ежедневно върху планиране, проектиране и дизайн на помещенията, така че да можем да започнем работа веднага щом отмине тази ситуация на глобално ниво“, отбелязва Липева.

Божидар Георгиев също смята, че след връщането към нормален начин на живот хората ще оценят още повече преимуществата на пространствата за споделена работа. „Co-working пазарът ще еволюира. Наблюдавахме този процес още преди настоящата криза. Все повече клиенти харесват предимствата на coworking-а, но ценят личното си пространство и възможността за уединение. Много пространства залагат на комбинацията от затворени офиси, които да са част от споделена площ. По този начин наемателите имат възможност да комуникират с останалата част от обществото, когато намерят за добре, и да се усамотят при нужда. Ние в Work&Share сме заложили тази концепция от самото си основаване и затворените офиси представляват близо 70% от пространството. Продължавам да смятам, че co-working моделът на работа ще бъде възприет от все повече хора в бъдеще и съм оптимист“, казва Георгиев.

Той допълва, че компанията ще продължи да се развива, както досега. „През 2017 г. стартирахме с площ от 700 кв.м, към днешна дата разполагаме с 3500 кв.м. Имаме планове да удвоим капацитета си, но все още е рано да се каже кога ще пристъпим към това“, отбелязва Георгиев.

Според Методи Терзиев от Betahaus коронавирусът ще бъде най-големият тест за устойчивостта на бизнес моделите в цял свят. „Който оцелее при тази криза не само ще излезе по-силен, но и ще направи най-голямата валидация на смисъла на съществуването си“, казва той и допълва, че това важи в пълна степен за co-working философията, защото това е сравнително нова индустрия в световен мащаб, съществуваща от малко над 15 години.

„Аз лично съм позитивно настроен и смятам, че след отминаването на ситуацията с коронавируса гъвкавостта и отношението, които co-working пространствата предоставят на своите клиенти, ще бъдат оценени още повече, особено в предстоящите трудни икономически времена“, смята Терзиев. Той прогнозира, че ситуацията след коронавируса ще наподобява тази след финансовата криза през 2008 г., когато компаниите са били изключително критични към разходите си и към ангажиментите, в които влизат. „Гъвкавостта на договорите е най-високата добавена стойност на co-working пространствата и затова смятам, че услугата, която предлагаме, ще се цени още повече занапред“, казва Терзиев.

Ния Терзиева от Cosmos Coworking също гледа оптимистично към бъдещето. „Смятаме, че след периода на изолацията хората ще имат нужда от събития и срещи, в които да се социализират. Много от тях ще се върнат с нови идеи и теми, които да са им интересни. Надяваме се, че след почивка във всяко отношение през лятото и известна дистанция, която може би ще се запази дотогава, от септември до края на годината ще имаме възможност да се срещнем отново с по-голямата част от хората, които обикновено ни посещават“, казва тя.

„В дългосрочен аспект, когато и ние самите разберем ситуацията по-добре и я преосмислим, ни се иска да направим мястото ни още по-удобно и уютно за всички. Планираме да правим повече събития, които са от полза за хората и подкрепят тези, които имат какво да споделят“, допълва Терзиева.

Според Таня Терзийска от Worky едно от големите предизвикателства пред пространствата за съвместна работа е връщането на доверието на обитателите към обществените пространства след принудителната социална изолация. „Поне два-три месеца хората ще изпитват несигурност към общественото пространство и този период ще бъде тежък за co-working-а. Ние обаче сме социални животни и няма да можем дълго време да бягаме от нашата природа. Не можем и да съществуваме безкрайно във виртуалното пространство с дистанционна работа, защото ако няма физически свят, няма и икономика“, казва тя.

Според нея в дългосрочен план много компании, които до този момент не са насърчавали работата от дома, ще променят отношението си. Тя очаква и промяна в трудовото законодателство, улесняващо дистанционната работа и възможността големи компании да сключват договори с co-working пространства, за да имат опция за гъвкаво ползване на офис площи.

„След отминаването на ситуацията с коронавируса самите хора вероятно също ще имат нужда да са по-гъвкави, тъй като принудителната работа от вкъщи ще ги накара да оценят значението на баланса между работа и личен живот. Защо да няма опция да работят в най-близкото coworking пространство до дома им, вместо да пътуват дълго до работното си място“, казва Терзийска.

Преди ситуацията с коронавируса плановете на Worky са включвали отварянето на още една или две локации в София. „В този си вариант Worky имаше много запитвания от корпорации за ангажиране на цялото пространство за еднодневни събития, но затварянето му щеше да  постави в затруднение останалите обитатели. Избягвах да го правя, но се виждаше, че това е ниша и затова имахме нужда от втора локация. Засега обаче няма как да се случи“, споделя Терзийска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още