IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Локация и качествено строителство - водещи фактори за купувачите на нови жилища

55% от купувачите на ново строителство разполагат с бюджет между 60 хил. и 100 хил. евро

21:04 | 26.10.18 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Високото качество на строителство и добрата локация мотивират купувачите да сключат сделка на цена, по-висока от предварително определения за това бюджет. Над 70% от хората, планиращи да купят ново строителство, са готови да платят повече, ако тези два фактора отговарят на изискванията им. Това сочи проучването на строително-инвестиционната компания BLD, проведено сред заинтересованите от новопостроени сгради потребители.

Според изследването на компанията наличието на съществуващо вече паркомясто или гараж е друго важно предимство и повод за надплащане за около 45% от запитаните. В случай, че няма прилежащ подобен обект към имота, 39% от хората декларират намерението и да купят гараж отделно, а 59% - да потърсят паркомясто за покупка.
Друга отчетлива тенденция сред купувачите на ново строителство е свързана с разпределението на помещенията и площта на желания имот.

Тристайните жилища остават най-популярни сред клиентите, а втората позиция в предпочитанията им заемат двустайните апартаменти. Според данните на компанията, желаещите да сключат сделка за двустаен или тристаен имот  формират общо над 90% от всички. По-големите, както и едностайните жилища, рядко представляват интерес за масовия купувач и са резултат по-скоро от индивидуални нужди. В същото време проучването на BLD сочи, че над 20% от възнамеряващите да купят нов дом биха искали повече стаи от тези, които обитават в момента, но не и по-голяма квадратура.

„Купувачите търсят функционалността, която им позволява по-големият брой помещения и са склонни на компромис с големината на отделните стаи. Много хора, живеещи в двустайни жилища, купуват тристайни, но със същата или близка квадратура. По този начин те получават удобството, което търсят, без да надскачат бюджета си или да се ангажират с по-сериозната поддръжка, която изисква голямата площ”, казва Александра Тодорова, маркетинг мениджър на BLD Тодорова.

Все по-устойчива става и тенденцията хората да държат на помощни помещения и място за автомобила си – гараж или паркомясто, мокро или складово помещения задължително присъстват в желанията на купувачите.

Жилище за собствени нужди – основен мотив на купувачите

Водещият мотив за покупка за преобладаващата част от запитаните е да се сдобият със собствено жилище. Промяна в семейния статус или желание за подобряване на качеството на живот чрез покупка на по-ново или по-голямо жилище също е сред факторите, които подпомагат решението за сделка. Въпреки това едва 20% от тези купувачи възнамеряват да продадат стария си апартамент, посочва се още в проучването.

Инвестиция на средствата вместо съхранението им в банка е мотив за около 15% от запитаните. Такъв е и делът на желаещите да се преместят в по-хубав квартал. Смяната на района се оказва безпроблемна за повечето купувачи, стига да намерят имот, който да отговаря на изискванията им.

„Едва 37% от хората предпочитат да останат в квартала, в който живеят, като от тях непреклонни са едва 9%”, казва Александра Тодорова. „За повечето от тези хора водещ е навикът, близостта до близки и роднини, както и до работното място. По-голямата част от запитаните обаче нямат против да заменят настоящите си район срещу по-престижен и комуникативен или срещу по-зелен и спокоен”, допълва тя.

Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
А как вървят цените за 85 кв ново строителство, в краен работнически квартал(където не настаняват бежанци и полиция влиза поне веднъж месечно)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 5 години
Защо точно тези страни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
mariata
преди 5 години
Странно, но в коментара ми цензурираха думата м-о-д-а, явно и тя е обидна колкото и *** и *** (м-а-н-г-а-л и циг-а-нин)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 2
mariata
преди 5 години
BLD не строят ли и в Младост имотът на военните? Там е на мода сега - Младост е магнит за се лян ду ри те от източна България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 2
mariata
преди 5 години
BLD не строят ли и в Младост имотът на военните? Там е на мода сега - Младост е магнит за се лян ду ри те от източна България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
al64ad
преди 5 години
лихвите скоро ще тръгнат нагоре,даже изпреварващо спрямо ЕЦБ,при равни други условия /евентуално начало на криза/.няма да де минават банките я.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 0
studioaa
преди 5 години
Лихвите рани или късно ще тръгнат нагоре заради инфлацията. Не знам кога точно ще стане това, но знам , че съм сигурност ще стане някой ден. Според мен това ще стане много преди длъжниците да са изплатили кредита и няма значение дали е с фиксирана лихва или не. Инфлацията и растящитр лихви ще доведат до бърз ръст на останалите разходи на домакинството, което е същото като ръста на вноската при плаващата лихва. Освен това почти всички кредити с фиксирана лихва имат и промоционален период за зарибявка и той ще изтече доста бързо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 5
KPetkov
преди 5 години
Аз на купувачите до 30 години им препоръчвам направо да търсят жилища на пазара в Германия, Холандия и Белгия. Това население, което е тръгнало стремглаво надолу не е добра индикация за инвестиции. Тук най-много някой наем, докато си намерят свястна работа извън родината. Не че родината ни не е най-хубавата, ама държавата много ни мори нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
А лихвите тръгнат ли нагоре, цените рано или късно тръгват надоле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 5 години
Реклама и платена статия на строителната фирма BLD.Това е за да могат да оправдаят безумните си извратени цени. Вижте им къде са проектите до детелината на околовръстното и във вади и ливади, в квартали дето само кучета има. Манастирски ливади изток, Кръстова вада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още