IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчуждават ниви заради строителството на обхода на Ахелой

Участъкът е част от пътя Слънчев бряг – Бургас

12:33 | 22.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, АПИ</em></p>

Снимка: архив, АПИ

Земеделски земи и части от урбанизирани територии ще бъдат отчуждени заради строителството на обхода на Ахелой. Участъкът е част от път І-9 Слънчев бряг – Бургас. Процедурата вече е започнала, съобщава на сайта си община Несебър. 

Местната администрация информира всички заинтересовани юридически и физически лица за точното местоположение на терените. В приложените документи се уточнява, че ще бъдат засегнати собственици на терени в Ахелой (община Поморие) и село Равда (община Несебър).

Някои от имотите са частна, а други – общинска собственост.

Принудителното отчуждаване е предложено от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) на регионалното министерство и през октомври 2015 г. е одобрен ПУП – парцеларен план на обекта. Комисия от агроминистерството е променила предназначението на нивите за неземеделски нужди и са определени площадки за проектиране.

Проектът е получил одобрение и от РИОСВ – Бургас.

За обезщетяване на собствениците са предвидени малко над 324 хил. лв., пише в заповед, подписана от строителния министър Лиляна Павлова и финансовия министър Владислав Горанов.

През октомври 2015 г. Лиляна Павлова заяви, че строителството на обходите на Поморие и Ахелой ще започне вероятно през 2017 г., но при наличие на осигурено финансиране.

Пътят Слънчев бряг – Бургас е част от международния път Е-87.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още