Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Пазарът на луксозни имоти в България отбелязва спад заради бързия ръст на цените

Въпреки ръста с 30% на запитванията купувачите и наемателите изпитват колебания за осъществяване на сделки

Пазарът на луксозни имоти в България отбелязва спад заради бързия ръст на цените

Снимка: Unique Estates

Въпреки общото икономическо оживление и ръста в доходите и кредитирането в България пазарът на луксозни имоти отбеляза спад в активността през първите шест месеца на 2018 г., показва анализ на консултантската компания Unique Estates.

Макар да се наблюдава увеличение с 30% на запитванията за висок клас имоти, купувачите и наемателите изпитват колебания за осъществяване на сделки заради бързото покачване на цените на пазара.

Още по темата

Високите продажни цени в луксозния сегмент водят до спад в интереса към инвестиционни и спекулативни сделки, но търсенето на имоти за жилищни нужди остава силно. Въпреки цялостния застой на пазара, оживление се наблюдава в кварталите по Витошката яка, главно заради повишения интерес към строителство на еднофамилни къщи в района.

Търсене и предлагане

През второто тримесечие на 2018 г. активността на пазара на луксозни жилища остава слаба заради високите цени на имотите. Тази тенденция се наблюдава главно при сделките с инвестиционна цел, които претърпяха своеобразен бум в София. В резултат на засиленото търсене на имоти за инвестиция, често се случва жилища да се препродават няколко пъти на все по-високи цени. Това влияе и на ценовите нива на наемния пазар, които продължават да растат, за да могат да осигурят възвращаемост на средствата, вложени в препродадените имоти, отбелязва Unique Estates.

Заради високите цени на пазара, активността при имотите в ниския ценови клас – между 150 хил. и 300 хил. евро – бележи спад. Към тази категория се отнасят предимно апартаменти извън централните столични райони или по-малки жилища в центъра на София. Статистиката показва, че офертните цени на подобен тип жилища често достигат 2300 – 3000 евро/кв.м през последните месеци, което значително пречи на сключването на сделки.

„Подобни цени категорично не се приемат от купувачите и консултантите на недвижими имоти. Жилища за ремонт в центъра на София, които през 2017 г. не надхвърляха 1500 евро, вече се предлагат за 2000 евро/кв.м. Осъществяването на подобни сделки е трудно, най-вече поради липсата на качествена поддръжка на предлаганите имоти. Отделно, покачването на цените води до изчезване на нишата за инвестиции в стари жилища за ремонт, което ще афектира значително пазара“, коментира Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

2
 
14
 
7
lozkhris до: nkavrakov1982
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Глупости на търкалета! Надуха ги брокерите, заедно с банките. Е... и тиквенията на обикновения участник от неправилната страна във веселбата - тоя, къде търчи да си купува с кредити... Проблемът на повечето е, че си въпбразяват, че кредитираноето ги доближава до цивилизованите висши... Щот, видиш ли, аз съм страаашен финансов гениий, току=юо завършил УНСС, шефката ми хвърля погледи и никога, ама никога няа си загубя работата... Или: Аз съм млада красива и умна, имам вече силикон в джуките, директорът ми пуска ръце, никога, ама никога няа си загубя работата...
Ай са да изтегля аз един кредит, който ще плащам като луд/а 30 години докато посинея и да си купя мърлява гарсониера в Младост / щот е близо до Бизнеспарка и са е мноо мудерну/....
Всъщност, КПетков е прав - никой не ни опира пистолет у челото да теглиме кредити. Но след като има глупаци да го правят с настървение - винаги ще има и такива хитреци, които да им го предоставят.
Светът, както каза един мой познат, се крепи на гл.упаците.
Днеска сспорих с един, който ми обяснява, че никога не плаща кеш на бензиностанцията в САЩ, а с карта - така му било удобно, нямало да се връща по 2 пъти...Ала=бала... изобщо не му идва на ум, че всичко му се следи и няма организация под правителствен контрол в САЩ, която да не му знае и кътните зъби по разходите.
Не знам кой е по-умен....
В това отношение в Бг поне засега все още можем да сме що-годе по-анонимни..,..
Е, посещенията от работния комп на Pornhub не са анонимни, но айде са..Никой не е съвършен:):)
7
 
1
 
6
KPetkov до: khao
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Само, за да подчертая глупостта на коментара.
2
 
3
 
5
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
като стана дума за къщи , наскоро попаднах на това (да ма прощават модераторите) :
http://www.kladnica.com/story/nay-dobrata-kshcha-v-blgariya-e-v-kladnica
6
 
8
 
4
khao до: KPetkov
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Хахаха, стига глупости и даде супер глупав пример. :)))
3
 
7
 
3
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Заглавието е абсурдно! .

Още от България
Петя Аврамова: Реалистично е АМ "Хемус" да стане готова до 2024 г.