Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Правата на областните управители при сделки с държавни имоти се ограничават

Агенцията по приватизация ще одобрява сделките с имоти над 10 хил. лева данъчна оценка, приеха депутатите на първо четене

Правата на областните управители при сделки с държавни имоти се ограничават

Снимка: архив, БТА

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за държавната собственост, с които се ограничават правата на областните управители да се разпореждат с държавни имоти.

Продажбите на имоти частна държавна собственост с данъчна оценка над 10 хил. лева ще може да се извършва само със съгласието на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, предвиждат промените.

Държавни имоти, прехвърлени на общините, ще трябва да се използват само за реализиране на важни общински проекти. Ако в срок от 5 години след прехвърлянето общините още не са реализирали предвидените проекти, законът дава възможност собствеността да се прехвърли обратно на държавата.

Още по темата

Промените предвиждат и въвеждането на възможност за отмяна на актове за общинска собственост по административен ред от областния управител, когато незаконосъобразно е актуван имот държавна собственост като общинска собственост.

Предвижда се и въвеждането на забрана за участие като самостоятелни кандидати или участници в една и съща тръжна процедура на свързани лица при отдаването под наем или при извършването на разпоредителни действия с държавни имоти.

Министерският съвет внесе промените в закона, след като стана ясно, че вече бившият областен управител на София Веселин Пенев е продал бившите царски конюшни на бул. "Дондуков" в София за под 700 хил. лева. Сделката стигна до Прокуратурата, а Пенев подаде оставка заради скандала.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
България е на 18-то място в света по ръст на цените на жилищата