Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Правителството разработва нова жилищна стратегия

По предложение на Световната банка властите са приели да се финансира обследване на жилищните сгради на бедни домакинства в рискови зони

Правителството разработва нова жилищна стратегия

Снимка: investor.bg

Правителството разработва нова жилищна стратегия. По предложение на Световната банка властите са приели да се финансира обследване на жилищните сгради на бедни домакинства в рискови зони, съобщи пред Bloomberg TV Bulgaria Ашна Матема, старши специалист по градско развитие регион Европа и Централна Азия на Световната банка.

“Ситуацията в България обобщено изглежда така - жилищният фонд е доста стар и има въпроси с поддръжката и управлението на сградите. Това е наследство от социалистическия период, но и резултат от финансовата криза. Съществува и проблем с дружествата за етажна собственост. Тези проблеми касаят не само България, но и цяла Източна Европа”, коментира тя.

Българският жилищен пазар има доста отворени въпроси, като например високият дял  незаети жилища - около 30%,  посочи още Матема.

"Гледайки само цифрите, от гледна точка само на жилища и домакинства, изглежда има излишък от жилища, но когато задълбаеш по местоположение и видиш къде са тези жилища, се очертава съвсем различна картина. Една от причините, е, че хората се изместват от малките населени места и селските райони към по-големи градове, а жилищата са фиксиран актив. Така че в малките градове се наблюдава негативна връзка между размера на града и излишъка. Колкото по-малък е градът, толкова по-голям е излишъкът. Малките села и градове се обезлюдяват, а градове като София и Варна са пренаселени", допълни тя.

Частната собственост на жилищата е много висока, а наемният пазар почти не съществува, поне официално. Той е около 3%, докато в Централна и Западна Европа средният процент е 20%, каза още  Матема.

Този дисбаланс не е характерен само за България, но в България проблемът е доста по-сложен по няколко причини - социалистическото наследство и финансовата криза, обясни тя.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Каква е новата стратегия - Сойка Присмехулка. Да живее Капитолът. 5 милиона народ у София, още един милион в 3-4 града и край. Кажете да знаем. Капитола - центъра на света - София. Републиката правим пустиня - няма да иска никой да я завладява тая пустиня и ще пестим от отбрана. Даже може да замурсим и минираме с отпадъци провинцията - за кво ни е. Без това всичко внасяме. Само кутортите оставяме неминирани - да дават пари простите руснаци и германци за роден мизерлък. Никакво селско стопанство - само вземаме парите за декар и плюем на производството. Китай да бачка.

Още от България
Как да изберем имот за инвестиция - гледайте днес Tech 21