Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Регионалният министър: Алепу е огледало на държавата

Обектът е с две различни разрешения за строеж, такова чудо няма в моята практика, категорична е арх. Виолета Комитова

Регионалният министър: Алепу е огледало на държавата

Снимка: БГНЕС

Проектът за строеж на Алепу е пример за хаотичност в строителството. Въпросът е концептуален - той е огледален на държавата. Това заяви за скандалния строеж на Алепу регионалният министър арх. Виолета Комитова пред БНТ.

Характерното за Алепу е, че там има две подпорни стени - едната подпира хълма на Свети Тома, а другата - пътя към шофьорския плаж. Но едната е изградена нормално като подпорната стена, а друга като клетъчна структура, която всички казват, че прилича на хотел. Точно тук идва измамата - в строежа се намират три асансьора за хотелската част, а е пуснат в изпълнение като подпорна стена, обясни министър Комитова.

Този обект е с две различни разрешения за строеж, такова чудо няма в моята практика, категорична е Комитова.

Тя коментира и скандалите около дейността на дружеството "Автомагистрали".

Разбира се, че имаме доказателства за "Автомагистрали" - ние си направихме нашата проверка по документи и изнесохме фактите, и в същия ден излезе докладът на Сметната палата, установяващ, че са пренебрегнати обществени поръчки, има концентрация в определен брой фирми, редица нарушения, обясни министърът.

Още по темата
На въпрос дали държавата може да си върне авансовите плащания, тя заяви: първо - аз не съм ревизор, второ - в държавата има НАП и други органи, които могат да установят нарушения.

Аз съм много огорчена, защото шефът на "Автомагистрали" г-н Беличев не иска да напусне дружеството, защото смята, че е управлявал правилно и може би има намерения да раздава още аванси.

Ние правим проверки на място къде какво е изпълнено, защото имаме ангажимент да изплатим едни 600 милиона на фирми, изпълнили проектите. Не бихме искали да ги разплатим, без да видим какво е направено на място, подчерта арх. Комитова.

Нищо не сме спирали да строим, това е просто внушение, нагнетявано в обществото от хора, които се чувстват заплашени, каза регионалният министър по повод декларация на Камарата на строителите от вчера."Не виждам строителният бранш да е в колапс. Не беше засегнат от COVID-19. Строителството не спира", категорична е Комитова.

Няма спряна нито една европейска програма. Необходимо е време за извършване на проверки. Навсякъде ще платим за коректно свършена работа, допълни тя.

Прозрачност, законност и намаляване на корупцията - това са моите три приоритета, към които се придържам, каза министърът.

"Държавата изгони всички чуждестранни инвеститори. На път сме да изгоним и българските", заяви Комитова. Тя уточни, че засега не са установени сериозни проблеми в Оперативна програма „Региони в растеж“.

"Правим проверка по документи. Ако при нас излязат сигнали, ще информираме обществеността. Не обвинявам никого. Има други институции, които могат да кажат дали нещо е правилно или не", каза министърът.

На въпрос дали магистрала "Хемус" може да бъде завършена до 2024 година, Комитова обясни: "Ние заварихме липсва на готова проектност по "Хемус" за отделни участъци. Един проект, докато се съставя на хартия, може да минат 4-5 години, а същият проект да се изпълни за една година. Това е среда, която поражда корупция, защото не може пет години да се прави разрешение за строителство и една година да се прави този строеж. Това е среда, която от години се разраства".

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от България
Все повече компании у нас търсят комбинация от стандартен и гъвкав офис