IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С картата на възстановената собственост кадастърът ще обхване над 90% от страната

Търси се баланс на мненията в строителния бранш, за да се прокарат по-генерални промени в ЗУТ, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова

15:43 | 19.05.15 г.
<p>
	Лиляна Павлова откри дискусията &bdquo;Успешни сделки с имоти&rdquo; по повод 15-та годишнина на Imoti.net.&nbsp;Снимка: БТА</p>

Лиляна Павлова откри дискусията „Успешни сделки с имоти” по повод 15-та годишнина на Imoti.net. Снимка: БТА

Над 90 на сто от територията на страната ще бъдат покрити от кадастър, след като в системата бъде успешно включена картата на възстановената собственост. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която откри дискусията „Успешни сделки с имоти”, организирана от Инвестор.БГ АД по повод 15-та годишнина на портала за имоти Imoti.net.

В момента с кадастрална карта са покрити 19 на сто от територията на страната, посочи Павлова.

Тя припомни, че предстои да бъдат приети промените в Закона за кадастъра и имотния регистър, които ще позволят интегрирането на картата на възстановената собственост в кадастъра.

С поправките ще стане възможно да се стартира и процесът по преминаване към система на имотни партиди.

До края на годината ще бъде подготвен и втори пакет промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), каза още министър Павлова. Първият пакет вече мина в Министерския съвет и влезе за обсъждане от Народното събрание.

По думите на Павлова по някои от по-генералните промени в строителното законодателство все още се водят спорове между самите браншови организации в строителния сектор. Търси се баланс, така че да се прокарат по-амбициозни решения за намаляването на бюрокрацията и административната тежест върху бизнеса, обясни тя.

С втория пакет промени в Закона за устройството на територията ще се дефинират и по-ясно отговорностите и правомощията на местните власти, държавата и строителния контрол по отношение на контрола на строителството, допълни регионалният министър.

Тя припомни, че държавата активно участва при финансирането и изграждането на инфраструктура – пътища, жп линии, ВиК и за цялостно облагородяване на населените места, за което през новия програмен период са предвидени 1,5 млрд. лева от европейските фондове.

Отделно е и ресурсът за националната програма за обновяване на жилищния фонд – 1 млрд. лева гаранции за Българската банка за развитие (ББР), посочи Павлова. Търсят се други източници, така че да се осигурят гаранции за още 1 млрд. лева за ББР за следващата година, за да продължи изпълнението на програмата в по-широк обхват, допълни тя, като припомни, че се търси финансиране от плана „Юнкер”, Катар и финансови институции.

От сградите, строени по индустриален способ, в най-тежко състояние са над 70 хил. с над 1,1 млн. жилища в тях, сочи статистиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), представена от съветника на министъра Диана Йорданова. Основно те се намират в големите градове на страната, допълни тя.

Освен националната програма за санирането на остарелия жилищен фонд в блоковете, от догодина ще започне да действа и новата програма, финансирана по оперативната програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., посочи Йорданова. Тя също ще осигурява 100% безвъзмездно финансиране за ремонтите.

Генерален спонсор на „Успешни сделки с имоти”: Първа Инвестиционна Банка
Събитието се проведе с подкрепата на: RE/MAX БългарияSmart BrokersКонсултантска къща АМРИТАZemedelski.com.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още