IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законовите промени за ускоряване на изграждането на кадастъра са готови

Картата за възстановената собственост ще помага за изграждането на кадастралните карти и регистри на неурбанизираните територии

11:43 | 30.03.15 г.
Законовите промени за ускоряване на изграждането на кадастъра са готови

Промените в Закона за кадастъра и имотния регистър, с които се планира ускоряването на процеса по създаване на кадастрална карта, са готови. Текстовете са публикувани за обществено обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. Крайният срок за получаване на становища по законопроекта е 14 април.

Предвижда се от момента, в който този законопроект бъде одобрен и влезе в сила, да стартира производство по създаването на кадастрална карта за неурбанизираните територии, за което досега процедури не са започнали. За изграждането на кадастъра в тези територии ще се ползва картата на възстановената собственост.

Използването на картата на възстановената собственост за изграждането на кадастъра залегна и в концепцията на правителството за ускоряване на процеса по изграждането на имотен регистър. Същевременно в управленската програма беше записано, че с приоритет ще се прави кадастърът за територии, където предстои строителството на стратегически инфраструктурни проекти. За тази цел в Закона изрично се записва, че съоръженията на техническата инфраструктура със самостоятелни обекти в тях стават част от кадастралната карта.

Текстовете предвиждат общинските служби да са задължени в двуседмичен срок да предадат безвъзмездно на службите по геодезия, картография и кадастър одобрените планове, карти и регистри по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд.

Всички започнати производства преди влизането в сила на законопроекта ще се довършат по стария ред, предвиждат още промените.

Според вносителите на законопроекта с приемането на текстовете обслужването на гражданите с кадастрална информация за 90 на сто от територията на страната ще се съсредоточи в един административен орган - Агенцията по геодезия, картография и кадастър, което ще доведе до унифициране в предоставянето на услуги с кадастрална информация и заплащането им.

Същевременно обаче до одобряването на кадастрална карта обслужването с кадастрална информация за останалите урбанизирани територии ще продължи да се осъществява от общинските администрации.

Друг ефект от промените в Закона за кадастъра ще е намаляването на необходимото финансиране за изготвянето на кадастралните карти и регистри, както и облекчаването на реализацията на инвестиционни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още