IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картата на възстановената собственост ще се ползва за изграждането на кадастър

Създаването на имотен регистър ще стартира без значение дали съответната територия има, или няма кадастрална карта, предвижда проект на концепция за кадастъра

12:16 | 26.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Картата на възстановената собственост ще се ползва за изграждането на кадастър

Картата на възстановената собственост, която се поддържа от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), ще се ползва за ускорено изграждане на кадастрални карти на неурбанизираните територии. Това е записано в проект на концепция за ускорено създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри и за ускоряване на процеса по създаване на имотен регистър, публикуван за обсъждане на портала за обществени консултации.

Проектът е разработен от междуведомствена работна група с представители на политическия кабинет на вицепремиера по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова, Министерския съвет, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на правосъдието, Министерството на земеделието и храните, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Становища могат да се изпращат до 6 февруари.

Доизграждането на кадастъра и свързването му с други регистри, включително с тези на ГРАО и със специализираните карти на Черноморското крайбрежие, е заложено като приоритет и в управленската програма на правителството, която беше приета от Министерския съвет през миналата седмица.

В момента момента административно-техническото обслужване с кадастрални данни за гражданите, ведомствата, общините и дружествата се осъществява от общинските администрации, общинските служби по земеделие и Агенцията по кадастъра, в зависимост от вида на териториите и наличието на кадастрални карти и регистри.

В концепцията е записано, че Агенцията по кадастъра може да ускори изработването на кадастрални карти и регистри за онези територии от картата на възстановената собственост, за които след анализ се установи, че няма допуснати неточности и неясноти при отразяването им.

Предстои да бъдат анализирани над 4 хил. землища, включени в картата на възстановената собственост. Ако се установи, че неточностите в картата за възстановена собственост са до 10 на сто от общата площ на имотите на дадена територия, Агенцията по кадастъра ще създава кадастрална карта по предвидения ред в сега действащия Закон за кадастъра и имотния регистър.

Ако обаче анализът покаже, че има землища с неточности над 10 на сто от общата площ на имотите в тях, отговорност на агроминистерството е да изиска от съответните ведомства да предоставят необходимите данни за точно отразяване на обектите в картата.

Предвижда се да се регламентира специална процедура за ускореното изработване на кадастрални карти на базата на картата на възстановената собственост, записано е в концепцията.

Що се отнася до имотния регистър, в момента само в пет съдебни района – Балчик, Благоевград, Каварна, Добрич и Асеновград, са издадени заповеди за създаване на имотни партиди. Такива обаче не са създадени за нито един от тези райони, тъй като процесът е обвързан и с изграждането на кадастралните карти.

Създаването на имотен регистър освен това е предвидено да се извършва за цял съдебен район, което на практика означава, че за целия съдебен район трябва да бъдат създадени предварителни имотни партиди и след това с нова заповед на съдебния министър да се премине към поимотно вписване, а не персонално, каквото е в момента.

В момента имотни партиди в отделните съдебни райони се създават по разпореждане на съдията по вписванията по повод постъпили молби за вписване на актове, които имат за предмет сделки с недвижими имоти, за които е налице кадастрална карта и които имат идентификатор. Не са направени и нормативните промени във връзка с процедурата за създаване на предварителната имотна партида.

В концепцията се предлага да се даде възможност за изготвяне на предварителни имотни партиди инцидентно, т. е. по повод вписването на актове за имоти, които се намират в територия с кадастрална карта. Според авторите на концепцията така по „естествен път“ ще започне създаването на имотните партиди.

Същевременно се предлага процесът по създаването на имотен регистър да стартира без значение дали съответната територия има, или няма одобрена кадастрална карта. Ако има кадастрална карта дори само за един район от дадена територия, то ще се преминава към системно създаване на предварителни имотни партиди. Така, когато е готова цялостната кадастрална карта на територията, ще може да се премине към поимотно вписване.

Предстои да се направят и нормативни изменения, за да се уреди процедурата за създаването на предварителни имотни партиди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още