Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Сделките с имоти у нас отново забавят темп в края на 2020 г.

В цялата страна миналата година са вписани с 8,5% по-малко сделки спрямо 2019 г.

Сделките с имоти у нас отново забавят темп в края на 2020 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Сделките с имоти у нас са забавили темпо през последното тримесечие на миналата година, сочат данни на Агенцията по вписванията. Те отбелязват спад на годишна основа във всички големи градове и в цялата страна.

Вписаните сделки и ипотечни кредити в големите градове и в страната за цялата 2020 г. също отстъпват от нивата си спрямо предходната година. Това е очаквано, тъй като от средата на март до средата на май пазарът на недвижими имоти у нас на практика замръзна заради първата блокада за овладяване на пандемията. Известно наваксване имаше през лятото, но второто затваряне от края на ноември заради ръста на случаите на коронавирус отново е охладило пазара, макар и в по-малка степен, отколкото през първата половина на годината. 

Данните на Агенцията по вписванията включват сделките само със завършени имоти, които имат акт 16, без продажбите "на зелено". В данните на агенцията влизат сделки с всякакви видове имоти, не само жилищни. 

В София между октомври и декември са вписани 9550 сделки с имоти, като отбелязват съвсем минимално понижение от 0,4% спрямо същия период на 2019 г. За годината в столицата са били регистрирани малко над 28 хил. сделки, което е спад с 5,4% на годишна база.

По-изразени са спадовете при ипотечните кредити. През четвъртото тримесечие те са 4460, което е понижение със 7,5% спрямо края на 2019 г. За годината в София са вписани 14 288 законни и договорни ипотеки, или спад със 7,8% на годишна база.

Още по темата
В Пловдив през четвъртото тримесечие са вписани 4846 сделки с имоти, като намаляват с 4% спрямо края на 2019 г. Общо за годината в града са вписани 14 463 сделки, което е с 5% под равнището от 2019 г.

И в Пловдив по-силно изразен е спадът при ипотечните кредити, както за тримесечието, така и за цялата година. Между октомври и декември в града са вписани 1225 законни и договорни ипотеки, като броят им намалява с 4,2 на сто спрямо същия период на 2019 г. За цялата година във втория по големина град в страната са регистрирани 3721 ипотечни кредита, което съставлява спад от 12,4% спрямо 2019 г.

Във Варна през четвъртото тримесечие на миналата година са вписани 3692 сделки с имоти, което е понижение с 5,6% спрямо същия период на предходната година. За цялата 2020 г. в морската столица са вписани 12 521 сделки, или спад с 3,1% на годишна база.

Доста по-осезаем е спадът при ипотечните кредити, които намаляват с 19% на годишна основа само през четвъртото тримесечие, а за цялата година са надолу с 11,4%.

В Бургас през последните три месеца на миналата година са вписани 1833 сделки с имоти, като броят им е намалял с 4,6% спрямо същия период на 2019 г. За цялата година в морския град са вписани 6084 сделки, или понижение с 9,1% на годишна база.

В Бургас също има забавяне на вписаните ипотечни кредити, но не толкова голямо колкото във Варна. За четвъртото тримесечие в града са вписани 594 законни и договорни ипотеки, като броят им се свива с 5,7% на годишна база. За цялата година спадът достига 10,2%.

Забавяне на сделките в края на 2020 г. регистрират и всички останали големи градове у нас с над 1000 вписани сделки с имоти за тримесечие. Най-голям спад има в Русе с 16,3%, а двуцифрени понижения на годишна база през четвъртото тримесечие отчитат също Сливен (-10,4%) и Пазарджик (-11,2%). В Стара Загора сделките са намалели с 3,5% на годишна база, а в Плевен е отчетено минимално понижение от 0,5%.

В цялата страна вписаните сделки с имоти през четвъртото тримесечие са 61 291, като спадът е с 4,1% спрямо същия период на предходната година. За цялата 2020 г. у нас са вписани 193 566 сделки, или с 8,5% по-малко спрямо 2019 г.
При ипотечните кредити пониженията в страната са двуцифрени – 11,6% на годишна база през четвъртото тримесечие и 12,8% за цялата година.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
4
 
10
Веск до: Varfor
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
25 процента от новите поне жилища в София, Варна, Пловдив са празни. Още по-зле е в другите градове. То има и наполовина празни градове. Ние нямаме икономика. Нямаме и фондов пазар. Няма какво да си правят парите тези дето ги имат. Просто никой на нищо не вярва. При това с основание. Земя да купиш - няма рента. То обратно - продадоха земя за жилища хората. Отделно всеки гледа да купи и на детето - това е наследство от социализма предполагам. Там пак по подобни примерно причини се е наложило това. Бездействат милиарди. Не е добре ама е факт. Прадядовците и дядовците ми са купували земя с парите си. Българска земя. Сега за кво ти е земя. За 30 лева рента - подигравка. Дребните фермери почти изчезнаха. После що така цените на жилищата.
0
 
3
 
9
Веск до: doba
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Демографски колапс. Предстои на по-добро място да се преселят едни следвоенни набори, които са хем големи, хем градски , а не селски пенсионери. Тези , които са строили заводите на соца. Те имат градски жилища, селските имоти не ги и броим. Всеки нов набор е наполовина на отиващия си стар. 25 процента празни жилища в София и големите градове - Варна, Пловдив. В по-малките и нагоре. Та така. КОЙ РАЗБРАЛ, РАЗБРАЛ. При мен също се очертава излишък поне количествен - ще го менкам за качество вероятно и локация и т.н. Кой разбрал, разбрал. Това е истината.
0
 
8
 
8
преди 4 месеца
Извинете колко е платената статия и аз имам една работа и някой трябва да ми я рекламира а шарани есе ще се намерят
0
 
10
 
7
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Другото, което прави впечатление е, че спадът на ипотечните заеми е по-голям и от спада на продажбите за годината. С други думи, една част от хората са заключили спестяванията си в имоти. Да видим колко е било разумно това.
2
 
13
 
6
преди 4 месеца
И още нещо важно по темата.Знаете ли защо във всички медии,публикации по повод жилищата,сделките и цените на имотите,никога или много рядко има хора,които са финансити,икономисти,или независими експерти,а винаги се цитират големите имотни агенции или мненията на строителните предприемачи ?Защото тези които ги наричат специалисти,а всъщност в статията или публикацията са брокери,строителни фирми или агенции за недвижими имоти СИ ПЛАЩАТ на медиите за тези публикации.Разбира се това никъде не се цитира официално,който си плати фигурира в статията.Дали ще е Полина Стойкова,или Шопов,или който и да е друг,тези хора съзнателно плащат и манипулират хората чрез медиите.Това трябва да е ясно на всички .

Още от България
Влязоха ли новите технологии в имотите?