Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Силното търсене на офиси под наем в София поддържа активно строителството

До края на годината на пазара се очаква да излязат 6 проекта с обща площ 115 хил. кв.м

Силното търсене на офиси под наем в София поддържа активно строителството

Снимка: Pixabay

През втората половина на 2016 г. предлагането на модерни офис площи клас А и Б в София се характеризира със стабилен темп на увеличение от 2% и надхвърля 1,92 млн. кв.м. От тях новите площи са малко над 41 хил. кв.м, от които 70% са в проекти клас А. Общо за цялата година ръстът е с 4%, или с близо 84 хил. кв.м.

Търсенето през периода поддържа високите си нива, което обуславя стартиралото още през първото полугодие на 2016 г. активно строителство на офис сгради. През 2017 г. се очаква на пазара да излязат 6 проекта с обща площ 115 хил. кв.м, сочат данни от проучване на консултантската компания Colliers International.

Регистрира се повишена концентрация на проекти в центъра и широкия център на столицата. Стартира формиране на нов район с планирани офис сгради, разположен между бул. „Никола Й. Вапцаров“ (Офис Парк Expo 2000) и бул. „Черни връх“ (Paradise Center). Тази зона има висок потенциал, който предстои да се разгърне, поради наличието на свободни парцели, добре изградена инфраструктура, отличен достъп с градски транспорт, включително метро.

Други райони, характеризиращи се с подобни предимства, са тези около Capital Fort и Бизнес Парк София.

Продължаващият интерес към качествени офиси клас А и Б води до нарастване от 43 хил. кв. м през първото полугодие на 2016 г. до 65 хил. кв.м нетни усвоени площи през разглеждания период. Това обаче не е значително изменение спрямо същото полугодие на 2015 г., когато се е равнявал на 63 хил. кв. м.

Брутно наетите площи, т.е. всички трансакции на пазара, са близо 73 хил. кв.м, с 27% повече от тези през първото полугодие на 2016 г. Общият им размер за цялата година възлиза на 130 хил. кв. м, докато през 2015 г. са били почти 113 хил. кв.м, а през 2014 г. – над 138 хил. кв.м.

Реализираните сделки през второто полугодие на 2016 г. са разпределени по следния начин: разширяване на офис пространството в текуща или ко-локация (11%), релокация (19%), площи, наети от нови компании, навлизащи в страната (2%), подновяване на изтичащ договор (19%), отдаване на площи на етап „в строеж“ (49%).

Още по темата

Почти тройно са се увеличили трансакциите от последния вид, чийто дял през предходните шест месеца е бил едва 17%. Сред причините за това явление е нарастващото предлагане на площи „в строеж“, както и повишаващият се интерес към тях, обусловен от очакванията на наемателите, свързани с още по-високо качество на строителство и планиране в съответствие със световни стандарти и тенденции. Едно от свидетелствата за това е, че вече е факт и първата офис сграда тип „небостъргач“, последвана от анонсиране за старт и на други проекти от този тип.

Компаниите от аутсорсинг и ИТ сектора заемат все по-голям дял в общите транзакции на пазара на офиси – от 60% през първото полугодие до 74% през второто. Характеристиките на търсенето продължават да включват модерни и функционални пространства, предоставящи по-голям комфорт на работното място, комуникативна локация, лесно достъпна с градски транспорт, наличие на заведения за хранене, спортни центрове и други допълнителни услуги в неспосредствена близост. В отговор на тези очаквания от страна на компаниите възникват все повече сгради, планирани като мултифункционални комплекси, включително и извън столицата.

Тенденцията на стабилен, но незначителен спад на свободните площи клас А и Б в столицата е валидна и за разглеждания период. От 258 хил. кв.м, или малко под 14% от общия обем за първото полугодие на 2016 г., те се свиват на 234 хил. кв. м, или 12% от всички за второто.

През втората половина на изминалата година офертните цени на сградите, вече въведени в експлоатация, остават сравнително стабилни. При клас А проектите те са 13,5 евро на кв.м. за центъра и около 12 евро на кв.м за широк център и периферията. Наблюдава се тенденция на по-високи офертни нива при сградите на етап „в строеж“, които се предлагат срещу наеми от около 14 евро на кв.м.

Основната причина за това са комуникативните им локации и очакваното високо качество на предлаганите площи. При проектите клас Б офертните цени са средно 8 евро на кв. м.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Индустриалните паркове ще могат да продават земя и сгради