Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Собственикът на Paradise и Serdika Center не се притеснява от фалити на наематели

Големи местни и международни наематели с оборот от над 200 млн. евро заемат 67% от отдаваемите площи в обектите на NEPI Rockcastle в региона

Собственикът на Paradise и Serdika Center не се притеснява от фалити на наематели

Снимки: Kobi Wolf/Bloomberg

Южноафриканският фонд за инвестиции в имоти NEPI Rockcastle, който е собственик на търговските центрове Paradise Center и Serdika Center в София, е предприел стъпки за ограничаване на дейностите на някои от наемателите в моловете си в Централна и Източна Европа, става ясно от съобщение на сайта му. 

„Бизнеси, които са смятани за несъществени от властите, намиращи се в търговските центрове на групата в България, Чехия, Хърватия, Литва, Полша, Румъния, Сърбия и Словакия, са временно затворени, а аптеки и хранителни магазини остават отворени във всички локации“, се казва в съобщението. В някои обекти наемателите в кътовете за хранене изпълняват само доставки по домовете или продават пакетирани храни.

Всички магазини в търговските центрове на NEPI в Унгария, която засега се въздържа от налагане на карантина, са отворени с изключение на кината и операторите на обекти за забавление.

Още по темата
Същевременно офисите на компанията продължават да функционират в пълен капацитет, въпреки че много компании (включително самата NEPI Rockcastle) са въвели политики за работа от вкъщи за ограничаване на социалните взаимодействия. „Здравето и благосъстоянието на клиентите, партньорите и служителите остават приоритет за компанията и съответните мерки са задействани във всички обекти. Всички сгради остават отворени и се обслужват с трайно внимание към почистването и гарантирането на безопасността на клиентите“, се казва в съобщението.

NEPI отбелязва, че големи международни и местни наематели (компании с активи и/ или оборот от над 200 млн. евро) заемат 67% от отдаваемите площи в обектите й в ЦИЕ, което намалява риска от фалит на наематели. Освен това френските вериги за търговия на дребно Auchan и Carrefour, които се очаква да имат по-високи от обичайното продажби през следващите месеци, са две от най-големите компании наематели в търговските центрове на фонда в региона.

Близо 91,2% от брутните приходи от наеми на NEPI са от фиксиран наем, а само 3,3% са от фиксиран наем плюс равнище на продажбите. „Съотношението между разходи за наем и приходи от продажби на наемателите беше 11,9% през 2019 г., което е предпазливо ниво за стандартите в индустрията“, се казва в съобщението.

През втората половина на миналата година Paradise Center и Serdika Center са донесли на NEPI нетна печалба от близо 39 млн. евро преди данъци, стана ясно от отчета на компанията, публикуван в края на февруари. През същия период посещаемостта на двата търговски центъра е нараснала с 4,3% на годишна основа.

Портфейлът с имоти на NEPI в ЦИЕ към края на 2019 г. се оценява на 6,3 млрд. евро спрямо 5,9 млрд. евро в края на 2018 г.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Коронакризата препъна покачването на жилищните цени в България