Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Собственикът на Serdica Center и Paradise Center e обвинен в измама в Румъния

Книжата на южноафриканския фонд NEPI Rockcastle достигнаха най-ниското си ниво от почти десет месеца на борсата в Йоханесбург

Собственикът на Serdica Center и Paradise Center e обвинен в измама в Румъния

Снимка: Архив Ройтерс


Книжата на южноафриканския фонд за инвестиции в имоти NEPI Rockcastle достигнаха най-ниската си стойност от близо десет месеца на борсата в Йоханесбург, след като продавачът на къси позиции Viceroy Research обвини листнатата в Йоханесбург и Амстердам компания, че е обявила по-висока от реалната печалба в Румъния, съобщава Bloomberg.

Припомняме, че NEPI Rockcastle има инвестиции и в България. Фондът е собственик на столичните молове Serdika Center и Paradise Center и строи търговски център за 150 млн. евро в Пловдив.

Още по темата
Viceroy съобщи в публикуван в сряда доклад, че е открила „редица несъответствия във финансовия отчет на NEPI Rockcastle. Дори да не ги вземем предвид, инвеститорът, базиран на остров Ман, е „фундаментално надценен в сравнение с останалите компании“, казва се в анализа.

NEPI от своя страна заяви, че „докладът е основан на редица фактически грешки, подвеждаща информация и неверни твърдения“. „Компанията обмисля да предприеме мерки, за да потърси отговорност от всички страни за представяне на подвеждаща информация“, допълва се в съобщението.

Имотите на NEPI в Румъния са генерирали печалба от 284,9 млн. евро (323 млн. долара) преди облагане с данъци през 2017 г., съобщи компанията във финансовия си отчет. В действителност обаче активите са оперирали на годишна загуба от над 40 млн. евро, разкрива Viceroy, като се позовава на документи в северната ни съседка. Румъния е най-големият пазар на компанията и съставлява почти половината от приходите й от наеми.

Viceory стана известна преди една година, когато публикува доклад за южноафриканската компания за търговия на дребно Steinhoff International Holdings NV, малко след като компанията обяви счетоводни нередности, които доведоха до срив на цената на акциите й. В доклада се разкриваха редица трансакции с трети страни, които били използвани за надуване на стойността на активите. Сделките се проверяват от одитори на PwC.

Книжата на NEPI поевтиняха с 13% до 99,94 ранда към 15,36 ч. на борсата в Йоханесбург, с което спадът от началото на годината достигна 53%. Цената на акциите на друга листната в Йоханесбург имотна компания, Fortress REIT Ltd., която притежава дял от 24% в NEPI, се понижи с 4,9%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Собственикът на BauMax иска да придобие веригата "Хит Хипермаркет"