Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Студентските съвети поискаха намаляване наполовина на наема на общежитията

Студентите настояват и за освобождаване от плащането на консумативи за април и май и удължаване на срока за заплащане на наемите на общежитията

Студентските съвети поискаха намаляване наполовина на наема на общежитията

Снимка: Investor.bg

Националното представителство на студентските съвети (НПСС) иска намаляване на наема за студентските общежития в цялата страна за април и май и освобождаване от заплащане на консумативи през същия период на студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които от 1 април не обитават общежитието заради пандемията от коронавирус и въведеното в страната извънредно положение.

В изпратена до медиите позиция с 16 предложения към министъра на образованието Красимир Вълчев и ректорите на вишните училища у нас, се настоява също за удължаване на срока за заплащане на наемите на общежития с най-малко 60 календарни дни за всеки месец през периода на извънредното положение, считано от 13 март.

Анализ на НПСС е установил, че към момента само 30% от студентите живеят в общежитията. „70% от обитателите ги няма и ние решихме да отправим препоръките си към „Студентски столове и общежития“, които са част от Министерството на образованието и науката, и към висшите училища. Всяко висше училище трябва да прецени дали има възможността да ги изпълни“, каза пред Investor.bg Даниел Парушев, председател на НПСС.

Той допълни, че Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) се е съобразил с препоръката и вече е намалил наемите си с 50% и е премахнал консумативите. „Призовавам всички висши училища да се съобразят с тези редукции, защото в подобна кризисна ситуация най-важно трябва да е здравето. Когато студентите са се прибрали в домовете си заради извънредното положение, трябва да се прояви разбиране от МОН и висшите училища за понижаване на наемите“, посочи Парушев.

Още по темата
Той уточни, че предложението за намаляване на наемите и премахване на консумативите се отнася само за срока на извънредното положение. „След това студентите трябва да имат възможност да се върнат в студентското общежитие и да се явят на изпитите си след края на семестъра, които по всяка вероятност ще бъдат през юни, без значение дали семестърът им ще бъде удължен или не. Ако студентите се отпишат от общежитието сега, следващото им настаняване трябва да е през есента. За да избегнем отписването на студенти, предлагаме това решение, което според нас удовлетворява студентската общност и в същото време предотвратява затварянето на общежития от висшите училища“, отбеляза Парушев.

Мярката за намаляване на наемите и отмяна на консумативите се подкрепя и от Русенския университет "Ангел Кънчев". Софийският университет "Свети Климент Охридски" пък е премахнал изцяло плащането на наем за студентските си общежития през април и май. „Студентите трябва само да декларират, че за извън населеното място и не обитават общежитието. Когато се завърнат в града, където се намира общежитието, те попълват втора декларация в този смисъл и наемът започва да тече отново в същия размер като преди прекъсването му“, каза Парушев.

Месечният наем в различните общежития варира между 50 и 80 лв. в зависимост от блоковете и висшите училища, на които те принадлежат. Размерът му се определя от "Студентски столове и общежития". Отделно от това има консумативи за ток и вода, които се начисляват към отделните студенти.

„Поискахме също в тази кризисна ситуация по-голямата част от студентите да получат стипендиите си за март и април до 5 май“, допълни Парушев.

Той призова висшите училища да преподават онлайн, а тези, които не успяват, да опитат и евентуално да помислят за удължаване на летния семестър. Според него обаче почти никъде няма да има нулева година и удължаване на семестъра, като изключение може да бъдат само медицинските университети, които имат много практически занимания. „Много бързо МОН съвместно с висшите училища и самите студенти успяха да пренесат лекциите в онлайн пространството. Фактът, че не посещават университета, не пречи на студентите, а дори се забелязва много по-голям интерес към заниманията“, каза Парушев. Той призова и след края на извънредното положение използването на онлайн платформите да продължи, 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Камарата на геодезистите: Строежът на плаж "Алепу" е гавра със закона