Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Търговци заведоха иск срещу Столична община заради ремонта на Графа

Мотивът са загубите за бизнеса им от продължаващия вече една година ремонт

Търговци заведоха иск срещу Столична община заради ремонта на Графа

Снимка: Сдружение "Справедливост за всички"

Търговци, опериращи по протежението на ул. „Граф Игнатиев“, заведоха в Софийски градски съд колективен иск срещу Столична община заради загубите за бизнеса им от продължаващия вече една година ремонт.

Искът е на стойност 287 059,75 лв., като 264 182,76 лв. са за пропуснати ползи, а 22 876,96 лв. – за претърпени вреди, съобщават от сдружение „Справедливост за всички“, в което са обединени търговците.

В мотивите към иска се посочва, че Столична община не е отчела в документацията по провеждане на обществената поръчка за ремонта, че в района има 300 търговски обекта. Единствените критерии на общината са свързани с „местното население”, както то е наречено в обществената поръчка. Именно затова и е позволено всички обекти да бъдат поставени в невъзможност да работят през целия период на ремонта, отбелязват от сдружението.

Според тях затварянето на целия периметър на ремонта се прави единствено за удобство на фирмите-изпълнители и поставя търговците по улицата в невъзможност да работят. „Някои от точките на ремонта са затворени от първия до последния ден, който ще настъпи неизвестно кога, и щетите върху търговските обекти там надхвърлят и най-песимистичните очаквания. Такива точки са площад „Гарибалди“ и площад „Славейков“, казва се в съобщението.

Още по темата
Според търговците голяма част от периметъра на ремонта е била затворена, въпреки че в повечето време в някои от затворените зони въобще не се е работило, което е доказано с многобройни свидетелски показания на служители в обектите и на живущи в региона.

„През цялото време на ремонта Столична община дава неверни и подвеждащи търговците данни за времетраенето на ремонта, което изключва възможността на последните да направят смислени бизнеспланове за оцеляване при тези обстоятелства“, коментират от сдружението.

„На единствената официална среща между общината с търговците  се съобщават множество неверни данни, а обещаното за септември отваряне на трамвайното трасе беше „преобещано“ за октомври. В крайна сметка движението на трамвая бе възстановено на 30 декември“, казва се още в съобщението.
Търговците са недоволни и от удължаването на ремонта с още 89 дни „без наличие на каквито и да било форсмажорни обстоятелства“, което нанася допълнителни загуби на бизнеса в региона.

Съдебното дело се води от името на сдружение „Справедливост за всички в България”, което е изрично упълномощено от всеки един от участващите в иска да го представлява.

Сдружението е изработило и специална методика за отчитане на пропуснатите ползи и причинени щети.

В иска до този момент са включени 13 търговци поради ограничените възможности на сдружението да поеме по-големи суми за съдебни разходи, но той остава отворен, като в него могат да се присъединяват допълнително търговци в хода на делото, като поемат своя дял от съдебните разноски, казва се в съобщението.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
данчеслез. Абсурдно е за такъв ремонт да имаш голям бюджет, няколко години подготовка и да се провалиш по такъв зрелищен начин. За всеки елемент - от плана през релсовото трасе до пейките имаше скандал. Без да говорим за всичките забавяния и нула глоби за фирмата изпълнител. Даже качеството на ремонта - на страна.

Още от България
Инвестициите в бизнес имоти в България ще задържат нивото си през 2019 г.