Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Търсенето на индустриални имоти отслабва през 2019 г.

Активността се концентрира в София, но инвеститорите вече по-трудно взимат решение за наем и покупка

Търсенето на индустриални имоти отслабва през 2019 г.

Снимка: Pixabay

Търсенето на индустриални имоти през 2019 г. намалява в сравнение с 2018 г., а предлагането остава относително стабилно, с минимален ръст. Това показват данните на консултантската компания БГСКЛАД.

Компанията отчита сериозен спад по отношение на реално сключени сделки, нови оферти, както и търсения заради икономическата обстановка, липсата на закон за индустриалните зони (комуникацията между частните и държавните индустриални зони в привличането на клиенти), административни пречки, както и мотивацията от страна на инвеститорите.

Важна причина също са и очакванията на наемателите и ползвателите на тези имоти за по-ниски цени и по-високо качество, допълват от компанията.

Като цяло липсват качествени, модерни индустриални имоти, които да отговарят на високите изисквания на клиентите, с изключение на най-новите обекти в страната. Новостроящите се обекти в София и Пловдив ползват нови подходи, методи и иновации и по нищо не отстъпват от качеството на европийските индустриални имоти. Все пак се увеличава предлагането на нови, модерни площи, към които се насочват чужди логистични и други компании.

Най-голяма е активността в търсенето на малки складови площи – до 500 кв.м, показват данните на компанията. Търсенето е 5 пъти по-голямо от предлагането средно за годината, като през месеците февруари, май, юни и юли разликата достига и 9 пъти.

Търсенето на складови площи от 500 до 1 000 кв.м отслабва през 2019 г. след активната 2018 г., но все още търсенето изпреварва предлагането в този сегмент от пазара.

Що се отнася до площите над 1 000 кв.м, след активното начало на 2019 г. търсенето отслабва към края на годината на фона на засиленото предлагане. Квадратурите от това търсене са приоритет на фирмите от среден клас, които не са активни и са в изчаквателна позиция, посочват от компанията.

Търсенето остава основно концентрирано в София, но намалява в сравнение с 2018 г. Наблюдава се много по-трудно взимане на решение за наем и покупка от малки до средни инвеститори в сегмента до 1000 кв.м, а при големите инвеститори активността е вяла. Очертава се и тенденция наложили се производители и търговци да строят свои помещения. Това е ясен сигнал към собствениците на бази, че стойността на услугата, която предлагат, не съответства на наемната цена, заключават от компанията.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Повече, но по-малки жилища са били построени през второто тримесечие