Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

За промяна на концесията на ски зоната в Банско ще се търси обществен консенсус

Ако договорът с "Юлен" се приведе към действащото законодателство, ще се предотвратят бъдещи спорове, смята премиерът

Обществен консенсус ще се търси за промяна на концесионния договор за ски зоната в Банско. Това се посочва в писмен отговор на премиера Бойко Борисов на въпрос от депутата Красимир Каракачанов. Отговорът е публикуван на сайта на Народното събрание.

Припомняме, че в началото на годината отново тръгна дискусията за изграждането на втори лифт в Банско, което ще доведе и до промяна на концесионния договор с „Юлен“. Беше подготвен и специален доклад на междуведомствена работна група, в който е направен анализ на концесията.

При представянето на доклада през март стана ясно, че основание за прекратяване на концесията няма. В документа се посочва, че концесионерът - „Юлен“, си изпълнява задълженията, а строителният контрол не е открил незаконно строителство.

Още по темата

При евентуално прекратяване на концесионния договор ще се наложи концесионерът да бъде компенсиран, като разходите на държавата за обезщетението се измисляват на над 100 млн. лева.

В отговора си Борисов посочва, че се изисква балансиран подход при развитието на зимния туризъм и запазването на екологичното богатство на България. Той припомня и опита на предшественика си Пламен Орешарски да сключи с „Юлен“ допълнително споразумение за изменение на концесионния договор непрозрачно, в последния ден на правителството му.

Премиерът припомня, че междуведомствената работна група, която направи анализ на концесията, беше назначена, след като Борисов отмени решението на Орешарски. Той подчертава, че според мнението на експертите след сключването на договора с „Юлен“ са настъпили многобройни нормативни промени, които касаят основни параметри на концесията.

Според Бойко Борисов контролът на концесията е затруднен заради непрецизни нормативни текстове, които водят до противоречиво тълкуване на концесионния договор. Затова и експертите от междуведомствената група препоръчват привеждане на договора за ски зоната над Банско към действащото законодателство, за да се предотвратят бъдещи спорове.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
32
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
Какъв обществен консенсус може да се намери между инвеститори в Банско и политическа формация "Зелените", спонсорирана от Иво Прокопиев и главната акционерка в "Пампорово" АД?! Аман от празни думи, лишени от всякакъв смисъл!

Още от България
ДНСК отново спира строителството на "Златен век"