Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Акция на седмицата – Каолин АД

Дружеството показа подобряване финансовите резултати през третото тримесечие

Книжата на Каолин АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Във вторник компанията за добив и търговия с индустриални минерали обяви финансовите си резултати за деветмесечието на неконсолидирана база, от които стана ясно, че през третото тримесечие на годината Каолин АД отчита силно забавяне темпа на спад на продажбите.

За юли-септември са реализирани 30,3 млн. лв. приходи от продажби, което е спад от 11% спрямо същия период на миналата година. През второто тримесечие бяха реализирани 24,3 млн. лв. приходи от продажби, или с 30 на сто по-малко спрямо второто тримесечие на 2008. В резултат на това за деветмесечието Каолин АД успява да намали спада спрямо предходната година в продажбите си от 19% за полугодието на 16% през деветмесечието.

Въпреки че оперативната печалба (EBITDA) на компанията отчете минимален ръст до 15,8 млн. лв. за януари-септември 2009 от 15,2 млн. лв. за януари-септември 2008, то маржът на EBITDA се покачи до 21% от 17% за деветмесечието на миналата година.

По-рано през месеца Иво Прокопиев, председател на УС на Алфа финанс холдинг, което е мажоритарен собственик на Каолин заяви, че се планира Соларпро АД-Силистра да бъде листнато на БФБ-София в близко бъдеще, "когато пазарните условия позволят".

Соларпро, което произвежда тънкослойни фотоволтаици, е дъщерно на Каолин АД. Чрез няколко дъщерни дружества „Соларпро” планира да изгради серия от соларни паркове в България и съседните страни, като предвижда тяхната обща инсталирана мощност до края на 2012 г. да надхвърли 100 МW. За същия период се планира производственият капацитет на панели да достигне между 100 и 150 МW годишно, в т.ч. и чрез внедряване на панели, произвеждани по други технологии.

Освен, че е мажоритарен собственик на Соларпро, Каолин АД има инвестиции в капитала на още 11 дъщерни компании в страната и в чужбина.

За последните пет работни дни цената на книжата на Каолин се понижи с 2,3% до 6 лева за брой. За последните три месеца ръстът им е 59 на сто.

Ценовите коефициенти на акциите на дружеството на неконсолидирана база са, както следва:

 

Ценови коефициенти (неконсолидирана база)
p/e 22,5
p/b 1,26
p/s 1,4

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение

По статията работи: автор Красимир Йорданов
Още по темата: България

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от България
Бизнесът се среща със студенти на форум за кариери