Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Анкета на ВУЗФ ще проучва нагласите за общоевропейско пенсионно осигуряване

Втора международната конференция в България ще обсъжда общоевропейския продукт за лично пенсионно осигуряване на 29 и 30 октомври, съобщи ВУЗФ

Анкета на ВУЗФ ще проучва нагласите за общоевропейско пенсионно осигуряване

Снимка: Pixabay

Общоевропейският продукт за лично пенсионно осигуряване PEPP (pan-European personal pension product) ще основната тема на Втората международна конференция на лабораторията за научно-приложни изследвания към Висшето училище по застраховане и финанси (ВЕЗФ) VUZF Lab

Въвеждането на този единен режим в Европейския съюз повдига много въпроси за разрешаване на равнище на ЕС, както и от всяка държава членка. На дневен ред стои въпросът доколко рамката за PEPP ще има отражение на пазара на дългосрочни спестявания.

Още по темата

Форумът ще се проведе на 29 и 30 октомври в аулата на ВУЗФ и е под надслов "PEPP - Регламент и технически стандарти за пазарна реализация".

Investor.bg припомня, че международната конференция е втора стъпка от инициативите на ВУЗФ след организирането на голямата международна конференция "Pan-European Personal Pension Product" (PEPP) - регламент, ефекти и проблеми" в рамките на Българското председателство на съвета на ЕС, проведена през май 2018 г.

Темата за въвеждането на единен режим в ЕС е особено актуална, тъй като Регламентът за PEPP влезе в сила на 14 август 2019 г. Инициативата за PEPP на Eвропейската комисия  е в рамките на създаването на Съюз на капиталовия пазар и основната цел е да предостави по-добри възможности за спестяване.

Една от целите на ЕК с прилагането на PEPP е допълнително натрупване на дълготрайни активи за инвестиции в икономиките на държавите членки на ЕС. Според Европейската комисия, PEPP има потенциал да натрупа допълнително спестявания за 700 милиарда евро до 2030 г.

Преди конференцията организаторите от ВУЗФ правят анкета „Pan-European Personal Pension Product” (PEPP)", с която искат да се ориентират какви са нагласите в българското общество към този финансов инструмент, който трябва да предложи дългосрочни спестовни и инвестиционни продукти.

Само с един отговор анкетираните трябва да отговорят на въпроси, от които да се разбере дали очакват тези продукти да увеличат спестяванията за доброволна пенсия в България. Европейската комисия изгради регулаторна рамка на стандартизиран за ЕС продукт за лично пенсионно спестяване. Очаква се през 2021 г. да се предложат на спестителите първите PEPPs.

Резултатите от допитването ще бъдат обработени и представени по време на конференцията от доц. Станислав Димитров, който е председател на организационния комитет. Срокът за попълване е 15 октомври.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Кадър на деня за 15 октомври