Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Борисов отчете пробив в контактите между България и Египет

Интерес за нас представлява двустранното сътрудничество в областта на енергетиката предвид газовите ресурси на Египет, каза премиерът

Борисов отчете пробив в контактите между България и Египет

Официалните лица на откриването на новата египетска военноморска база „Бернис“. Снимка: МС

 

„Истинският пробив в политическите контакти между България и Египет, който постигнахме през последните две години, може да даде нови практически изражения на сътрудничеството ни във всички сфери“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Арабската република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси.

Двамата разговаряха в рамките на събитието за официалното откриване на военноморската база „Бернис“ на брега на Червено море, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Борисов отбеляза, че благодарение на конструктивния политически диалог от 2018 г. до днес е отворена нова страница на активизиране на двустранното сътрудничество във всички сфери - политическа, икономическа, енергийна, културна, образователна, туристическа. Той посочи, че България ще продължи да подкрепя Египет в усилията му в борбата срещу тероризма и религиозния екстремизъм.

Още по темата

Разширяването на сътрудничеството в тази област означава повече сигурност и за регионите на Близкия Изток и Балканите. „Оценяваме като много позитивна ролята на Египет и в качеството му на председател на Африканския съюз, и водещата му роля в Лигата на арабските държави“, добави Бойко Борисов. 

Премиерът приветства сериозните усилия на Египет да съдейства за намирането на мирни решения за кризите в региона и по пътя на диалога страните в тези конфликти да стигнат до компромисни действия. „Трайният мир ще позволи икономическото и социалното развитие на обществата“, посочи българският премиер пред президента Сиси.

В хода на разговора Борисов очерта, че особен интерес за България представлява двустранното сътрудничество в областта на енергетиката, предвид газовите ресурси на Египет от една страна, а от друга - реализацията на редица проекти в сектора в България. „Това ще ни позволи да бъдем едновременно и потребител, и транзитен хъб за значими количества природен газ от страни в Азия и Близкия изток към Европа“, отбеляза министър-председателят.

През настоящата 2020 г. се очаква да бъде проведено първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия и да се осъществят нови  посещения на високо равнище. България и Египет вече разполагат със съгласувани двустранни споразумения, чието подписване ще разшири и обогати сътрудничеството ни в сферите от взаимен интерес.

Борисов се срещна и с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян в рамките на официалната церемония по откриването на новата египетска военноморска база „Бернис“. Двамата са единодушни, че е необходимо динамиката на двустранното  сътрудничество да бъде запазена и да бъдат създадени конкретни предпоставки за още по-активно партньорство.

Обсъдени са бъдещите възможности за надграждане на връзките в сектори като енергетика, земеделие, туризъм, иновации и високи технологии.

Премиерът подчерта, че  участието на България в Световното универсално изложение EXPO 2020 в Дубай ще допринесе за икономическото израстване  на отношенията между двете страни на още по-високо ниво.

Отбелязано е и доброто сътрудничество в секторите на вътрешните работи, борбата срещу организираната престъпност и тероризма, противодействието на наркотрафика, киберпрестъпността. По думите на премиера Борисов двете страни могат да обменят ценен опит относно стабилността и сигурността. „След последните ни разговори през октомври 2018 г. политическите развития в света и региона потвърждават значението на обмена на специализиран опит и информация за противодействие на всички рискове и заплахи, произтичащи от радикални и екстремистки организации и идеологии“, посочи още българският премиер.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Кадър на деня за 1 април