Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Фермерите търсят по-бързи алтернативи на банковото кредитиране

Конкуренцията за финансиране се засили след влизането на специализирани дружества за кредитиране

Фермерите търсят по-бързи алтернативи на банковото кредитиране

Снимка: „Агрион Финанс”

Търсенето на кредити за земеделие расте, сочи статистиката на БНБ. Данните на централната банка за бизнес кредитирането към септември 2016 г. показват, че в сектор селско стопанство са отпуснати 1,79 млрд. лв. при 1,74 млрд. в началото на 2016 година. Но конкуренцията за  финансиране на агробизнеса се увеличава. Вече в битка за клиенти участват не само търговските банки, които предимно предлагат кредити за проекти по ПРСР или срещу залог земеделска субсидия, но и специализирани кредитни дружества.

През миналата година на пазара влезе „Агрион Финанс”. Дружеството е част от една от големите компании за управление на земеделска земя и получи регистрация в БНБ с право да отпуска кредитни продукти. Те са насочени изцяло към земеделския бранш – инвестиционно кредитиране, кредити за оборотни средства и лизинг за покупка на земеделска земя. 

Още по темата

Все повече фермери търсят алтернативи на бавното и тромаво банково кредитиране. Бизнесът е динамичен, влияе се от климатични промени, пазарна конюнктура и се налага вземането на бързи финансови решения, което през голяма финансираща институция е трудно, казват от „Агрион Финанс”. Средните и по-малки производители често нямат достатъчно активи, които да заложат или не могат да договорят преференциални лихвени условия. Затова се оказват със затруднен достъп до финансов ресурс.

През миналата година най-търсени са били продуктите им, позволяващи покупката на още земя – инвестиционен кредит и лизинг. Те позволяват по-дълъг срок на изплащане, отпускат се по облекчена процедура, изискваща по-малко документи.

Анализът на компанията за 2016 г. показва още, че кредитите за земеделие най-често се теглят за увеличаване на стопанството с нови парцели, за модернизиране на производството, за покриване на спешни или текущи разходи или за рефинансиране на стари задължения. Очакваме ръст в земеделското кредитиране през 2017 г. и пренасочване към алтернативни финансиращи институции, обобщават от компанията.

Като цяло активността в земеделието се очаква да остане висока, като нов двигател за инвестициите ще бъде и стартирането на редица проекти, финансирани от Програмата за развитие на селските райони. Според тяхно проучване земеделският бранш е оптимист за развитието си, но всеки втори фермер признава, че е имал нужда от допълнителни средства за финансиране на бизнеса си през миналата година.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари ()


Още от България
Преглед на печата за 18 май