IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлия Ненкова предлага по-ниски санкции при признание за картел

Фармацевтичният сектор, енергетиката и горивата са с най-много нарушения, казва новият председател на КЗК

10:50 | 06.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ако компаниите признаят за нарушение на правилата за конкуренцията, санкциите да бъдат намалявани – в тази посока ще работи новият председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Юлия Ненкова, става ясно от нейно интервю за в. „24 часа“

Запитана дали очаква нарушилите закона да си признават, тя казва: „Няма такава практика досега, но аз ще работя в тази насока“.

Ненкова е за това КЗК да се произнася по обществените поръчки, защото ако тази материя отиде в гражданските съдилища, ще има разнопосочна практика. 

„КЗК все пак е изградила една практика. Видно е от документите , че повечето поръчки се потвърждават от съда. Това означава, че практиката е законосъобразна“, казва тя.

Ще предприемем спешни мерки за повишаване на събираемостта, казва Ненкова, която все още не е встъпила в длъжност като председател на КЗК.

Тя коментира, че картелите са тежко нарушение, защото ощетяват потребителите.

На въпрос има ли отрасли в българската икономика, в които най-често има нарушения, тя изброява: фармацевтичният сектор, енергетиката и горивата.

„Картелите са нещо, което трудно се доказва. Това обикновено са споразумения, които не оставят следи, т.е. няма писмени доказателства, от които да направиш заключение, че има картел – те се правят в устна форма. Правен е секторен анализ при пазара на горивата и трябва да видя какво е установил той. Може би трябва да се търси наказателна отговорност за участие в картели, но това внимателно трябва да се изследва от юристите“, допълва тя.

Тя смята, че тепърва трябва да се прецени дали участието в картел да бъде инкриминирано, каквато е практиката в  Румъния и Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още