Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Иван Нейков: Пенсиите могат да се повишат до 6 години при три условия

Нужните фактори са увеличение на осигуровките, на пенсионната възраст и стаж и нова политика по доходите

До шест години би могло да се появи осезаема възможност за бързо увеличаване на размера на пенсиите. Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air бившият министър на труда и социалната политика и настоящ председател на Балканския институт по труд и социална политика Иван Нейков.

Експертът коментира, че в основата на това увеличение стоят три стъпки, които следващите управляващи трябва да предприемат по отношение на пенсионната реформа. Става въпрос за нова политика по доходите, нов размер на осигуровките и нова възраст за пенсиониране и осигурителен стаж. "Това означава, че социалните осигуровки и пенсионната възраст и стаж трябва да се повишат", поясни Нейков.

Нова политика по доходите означава по думите му към сегашния единствен инструмент за повишаване на доходите – минималната работна заплата, да се прибавят и други, които да влияят на пазара на труда. "Не може да разчитаме само на пазара", допълни експертът, като уточни, че е крайно време в България да се заплаща добре за квалифициран труд. 

Още по темата

Друга посока, която ще окаже положителен ефект на пазара на труда, според него, е разкриването на възможността хората да работят на повече места. Според Нейков тук проблемът е в консерватизма на населението. Защото и сега зоконодателството на страната позволява непълен работен ден, но едва около 3-4 процента от хората се възползват от тази възможност, докато в други страни от ЕС делът е 25%. "Това дава възможност да се работи на няколко места и общият доход винаги е по-голям, отколкото при работа на осем часа", обясни експертът.

Увеличението на осигуровките е следващият горещ картоф, от който винаги се бяга, каза Нейков. Но това по негови думи е неизбежно, защото един от общите изводи е, че причина да се стигне до дефицита в НОИ е неразумното намаляване размера на осигуровките в последните години. В същото време няма доказателства, че това намаление е понижило безработицата или сивата икономика. "Единственият начин да няма увеличение на осигуровките е да има бързо нарастване на доходите", каза Нейков.

Увеличаването на възрастта за пенсиониране също е безалтернативно - признават го и бизнес организациите, но никой не иска да го направи, посочи още експертът. "Няма друг вариант, абсолютно неизбежно е. Вече закъсняхме с това повишение. Най-лошият вариант пък е да не се прави нищо", коментира той.
 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (24)

   1| 2| 3    
0
 
6
 
24
преди 3 години
Няма профилна снимка
БВП на зает българин е 20 000 долара, реално. На германец зает е 42 000 долара. Инвести циите капиталите в Германия, едва ли са само 2,1 път повече от тук. Масовата заплата в Германия е 2 000 евро, тук е 400 лева, БВП на зает по номинал в Германия е 63 000 евро, а на българин зает е 30 000 лева. Значи масовата заплата в германия е 40% от БВП на зает, а тук е 15%.
0
 
4
 
23
преди 3 години
Няма профилна снимка
При 3,5 милиона работна сила, и 2,7 милиона заети. И ако половината пенсионери които работят престанат да работят, тогава безработицата ще намалее. А останалите работещи пенсионери трябва да не получават пенсия, или поне да получават на база само осигуровки което е 40% от бюджета за пенсии.
Тоест работещ пенсионер да получава 40% от сегашната си пенсия, това което не им се дава ще увеличи пенсиите. ТАКА Е В ДЕМОКРАЦИИТЕ, ТУКА ИМА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ДИКТАТУРА.

а щом заплатата скача ще скочат и парите за пенсии
БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2007 ГОДИНА ИМА РЕКОРД НА УСВОЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ, ИРЛАНДИЯ СЪЩО - ОТ 28% ДЪЛГ СПРЯМО БВП, 2007 ИМ СТАВА 48% - ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ.
Преките данъци през 2007 година нарастват от 23% до 26% като дял от всички данъци. Това изцяло се дължи на облагането на ниските доходи чрез премахване на минимума на облагане.
0
 
4
 
22
преди 3 години
Няма профилна снимка
Нейков колко внася за пенсия? Каква му е индивидуалната партида и минималната гарантирана доходност по нея?
Като си видя пенсията на индивидуална партида с 1.75% годишно поне гарантирана доходност - тогава ще внасям в БГ. Дотогава - другаде :) Аз не ща да умра на 70 след пенсиониране на 68, а вие ?
4
 
1
 
21
misanthrope до: Императорът
преди 3 години
Няма профилна снимка
Явно още не съм стигнал това ниво на мъдрост за да познавам :) но допускам че ти можеби си,
От какво ще пукне човек не се знае никога. От глад и студ не се умира толкоз лесно. Повечето пенсионери според мен са зле от.. нямане що да правят ама това е друга тема.
Със здраве
1
 
5
 
20
Императорът до: misanthrope
преди 3 години
Няма туканка късмет, драги, но предвидливост и мъдрост.

А дали ни чака Чичо Петър или Чичо рогат: това дявол знай. ;) Все пак по-хубаво човек да пукне от дъртина, а не от глад или студ или липса на елементарни лекарства.

Още от България
Преглед на печата за 20 ноември