IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стойчев: Геополитическата тежест на Европа ерозира от войната и Brexit

ЕС трябва да преосмисли някои свои политики и вътрешно поведение, посочи ръководителят на катедра Регионална и политическа география към СУ „Св. Климент Охридски“

19:56 | 28.03.22 г. 4
К. Стойчев: Геополитическата тежест на Европа ерозира от войната и Brexit

"Надявам се центробежните процеси да бъдат преодолени и да се превърнат в центростремителни. Всички държави членки на ЕС трябва да осъзнаят колко важна и значима е организацията Европейски съюз. Тя трябва да преосмисли някои свои политики и вътрешно поведение. Това засяга не само закупуването на енергийни ресурси", коментира той.

Според доц. Стойчев трябва да се задълбочи действието на единните пазари по отношение на всички видове стоки, за да може Европа да съхрани своята водеща роля.

"На глобалната шахматна дъска" Северна Америка израства изключително много, а Югоизточна Азия расте безпрепятствено – технологично, организационно, икономически, демографски, посочи анализаторът. "Въпросът е дали третият център – Европа – ще запази ролята, която имаше до този момент като водещ регион на планетата."

Относно решението за общо закупуване на газ от страна на Европейския съюз доц. Стойчев каза, че това е мярка, която отдавна трябваше да се вземе, за да започне ЕС да функционира като единно цяло по отношение на енергийните си доставки. "Страните членки трябваше отдавна да подходят по този отговорен пазарно-единен начин. Русия се възползваше от това, че преговаряше с всяка страна по отделно и можеше да постигне максимална изгода за себе си за доста дълъг период от време", смята той.

Доц. Стойчев отчете, че са допуснати сериозни геополитически пукнатини, които сега Европа опитва да запълни единствено с икономически мерки, което според него много често е крайно недостатъчно. По думите му планирането на геополитическите суровини, минерали, решаването на продоволствения проблем и развитието на цели сектори от икономиката са оставени за прекалено дълго време на течението на удобните ни евтини цени от Русия.

„Фактът, че Германия е допуснала Газпром да добие собствеността върху газовите ѝ хранилища е "изумителен" и ни кара да се замислим колко много неща не са ни известни, за да разкрием пълната картина“, даде пример анализаторът. Той смята, че преговорният процес представлява отлагане на решението за диверсификация и предположи, че най-вероятно ще се търси средносрочна договореност от поне три години.

Колко време ще е необходимо на ЕС, за да търси алтернативни доставки на газ от други части на планетата? Как ще се отрази поредното отлагане на енергийния преход от поствъглищната ера? Трябва ли да се преразгледа и преосмисли Зелената сделка? Какви са недостатъците на евентуално плащане на газа в рубли? Каква е личната прогноза на доц. Стойчев за края на войната?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
От гинеколози, филолози, еколози и обикновени пераси - толкоз . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Само за протокола: ЕС започна да залязва благодарение на налудничавата идея за ВЕИ. И налагането им насила, против всякакви пазарни принципи. Отделно и изперкалите идеи от Брюксел - по-големи пилчарници, свинарници и т.н. Последната им УМОПОМРАЧИТЕЛНА идея, касаеща пряко БГ беше, че камионите трябвало ДА СИ ПОЧИВАТ В РОДНИТЕ СТРАНИ! Колко трябва да си ***(ЕС дупедат), за да ти дойдат изобщо в мозъка такива тъпотии?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
К. Стойчев: Геополитическата тежест на Европа ерозира от войната и Brexit >> Ай пак кьорфишеци. Колонията била ерозирала. Когато Големия Бял Вожд от Голямата Бяла Къща извика: Yahoooooo, всичкото индианец да хваща томахавката и да скалпира пиещите недемократично руско гориво! Казах! Хау!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още