Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Какви очаквания за здравна реформа имат пациентите?

България е единствената държава в Европа, която изостави своите хронични пациенти, каза Иван Димитров от Федерация "Български пациентски форум"

гледано: 594   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Очакванията за здравните реформи са свързани с това държавните служители да си плащат пълните осигуровки, да бъде върнат общественият характер на Здравната каса и да започне да се прави здравна политика, която да е предвидима и с ясни правила. Да се лекува нацията, не да се пренасочват пари. Тази позиция изрази Иван Димитров от Федерация "Български пациентски форум" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му държавата не желае да чуе какво се случва с българския пациент.

"Не може всяка болница да има Covid отделение. Определени болници трябва да бъдат Covid, а другите да си работят с пациенти с хронични заболявания. Ние сме единствената държава в Европа, която си изостави своите хронични пациенти“, отбеляза Димитров. 

Още по темата

Ето защо според него трябва да бъде създаден буферен фонд и да не се разчита на суми на парче или на дарения от хората. По думите на Иван Димитров във времето на пандемия администрацията на Здравната каса е работила по-бавно или не е вдигала телефоните си. Това е било характерно за цялата здравна сфера, не само за касата.

“Нашият модел на работа в здравната система е хаотичен, а през последната година и половина това е дъното. Като граждани все повече не вярваме на системата, а държавата трябва да изгради доверие към здравната система“, посочи Димитров. По думите му трябва да има някаква промяна, но въпросът не е в това какви пари да бъдат дадени, а как да бъдат контролирани. "Проблемът на Здравната каса е, че държавата участва прекалено много в контрола ѝ, заяви той.

Здравната каса е обществена институция, такива са ѝ задълженията, допълва Иван Димитров. Проблемът, който се откроява, е че тя не е обществена институция от 10 години, а е "одържавена".

„Не е въпрос кой да бъде шеф на Здравната каса, защото той е изпълнител. Надзорният съвет е висшият орган на НЗОК и там държавата има сериозно влияние и натиск“, отбеляза гостът.

"Надзорният съвет на касата е от девет души и повече от половината са на държавата и това ѝ дава преимущество, обясни той. Може да бъде намален начинът на влияние от страна на държавата, както правят в другите страни – като бъде създадена пациентска общност, която да защитава интереса на българските граждани. В момента няма значение какво мисли пациентската общност, защото държавата командва", допълни Иван Димитров.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Кадър на деня за 19 септември