IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗХ проверява всички имоти, предложени за продажба срещу бонове

Досега у установено, че само 83 дка в област Видин са продадени неправомерно, защото попадат в защитени зони, сочи анализът

16:28 | 05.09.12 г.
МЗХ проверява всички имоти, предложени за продажба срещу бонове

Министерството на земеделието и храните е започнало цялостна проверка на имотите от държавния поземлен фонд, предложени за продажба срещу поименни компенсационни бонове (ПКБ), съобщиха от ведомството.

Ако анализът установи, че са предложените парцели, които са публична държавна собственост, те ще бъдат извадени от списъка. Резултатите ще станат ясни в началото на следващата седмица.

До момента е установен само един подобен имот от 83 дка във Видинско и той е изключен от предстоящите търгове на земеделска земя и пасища.

За да са продаваеми, земите трябва да са частна държавна собственост. Със статут на публична държавна собственост са имотите в резервати, национални паркове, речните корита или плажовете, които са общестевно достояние и не могат да се продават.

Проверките на МЗХ започнаха след сигнал от еколози, че земи в защитени територии се продават с компенсационни бонове. Някои от терените са били и част от европейската екологична мрежа Натура 2000, чието стопанисване изцяло принадлежи на държавата.

Конкретният сигнал беше подаден от "Зелени Балкани", които разкриха, че през юли агроминистерството е продало терени по билото на Стара планина, под връх Миджур.

Преди 10 дни стана ясно, че агроведомството започва търгове, на които ще бъдат продадени 154 000 дка земеделски земи с компенсационни бонове. Продажбите се отнасят основно за пустеещи терени, изоставени ниви, ливади, пасища, мери и др.

 

Свързани компании:

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още