IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 8 случая на коронавирус у нас*

Обмисля се възможност за безплатна синя зона, за да се облекчи ползването на градския транспорт

19:00 | 13.03.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

8 са новите случаи на коронавирус у нас, доказани днес след провеждане на лабораторни изследвания. За 7 от тях съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг след извънредното заседание на Министерския съвет. Осмият случай беше потвърден от Националната референта лаборатория преди минути.

Към днешна дата общо потвърдените случаи на новия коронавирус COVID-19 у нас са 31, един от които е на починалата в "Пирогов“ 66-годишна жена.

Профилът на пациентите е най-разнообразен, каза по-рано днес ген. Мутафчийски.

Става дума за семейство от двама души, пътувало в Австрия на ски, 40-годишна пациентка, контактна на пациент, който се намира от вчера във ВМА, друг контактен, свързан с лекарката на лечение във ВМА, и 62-годишен, пътувал на конференция в Брюксел. Всички са над 40 годишни - на 62, 80, 68, 59, 57 и 56 години.

"Няма промяна в клиничното състояние на пациентите в Плевен и Габрово, пациентите във ВМА също са в добро състояние, включително и пациентката с двойната бронхопневмония. В "Пирогов" е стационирано състоянието на интубирания пациент", каза още ген. Мутафчийски.

Част от пациентите, които нямат тежки симптоми, са в домашна карантина, сред тях и трите деца, които са с установен коронавирус, уточни той, цитиран от БНТ.

Всички пристигащи и от Испания ще минават на карантинен период, каза още ген. Мутафчийски.

"Възложил съм с вътрешна заповед да се изведе техническа възможност министрите да си стоят по кабинетите. Единственото средство за борба с коронавируса е асоциализацията", каза премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание на правителството, цитиран от БНТ.

Премиерът каза, че заповедта на министър Ананиев може да бъде променяна в движение.

Той е разговарял с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен във връзка със затруднените внос и износ заради това, че редица страни са затворили границите си.

В моловете ще работят аптеките, хранителните магазнини, банковите клонове. Ресторантите ще затварят за хора, но доставките трябва да останат, за да се облекчи струпването на хора в магазините.

"Нашето селско стопанство е силно, нищо не налага да се купуват 40-50 бутилки олио, има хранителни запаси за 2 години", увери премиерът.

МОН ще предложи възможност за дистанционно обучение.

"Имаме шанс и можем да се справим с кризата, ако всеки от нас си дава сметка, че ще бъдем по-успешно, колкото по-малко контактуваме", каза Борисов.

Обмисля се възможност синята зона да бъде под някаква форма безплатна, за да може да се облекчи ползването на градския транспорт. Предвиждат се мерки и за справяне със спекулата в условия на извънредно положение.

"Основната ни цел е здравето и защитата на населението", обобщи Борисов.

Президентът Румен Радев също коментира взетите мерки срещу разпространението на коронавируса. "Пандемията от коронавирус подлага на изпитание обществото ни. Строгите мерки са необходими, за да се гарантира най-висшата ценност – здравето и живота на българските граждани. Но от тяхната адекватност, законосъобразност и начин на приемане и прилагане зависи не само ефективното преодоляването на кризата, а и развитието ни като демократична и просперираща държава. Ограничаването на права трябва да е ясно мотивирано и пропорционално на заплахата и да изключва управленско своеволие", каза Радев, цитиран от пресслужбата на Президентството.

"Редом със строгите ограничения е необходим и пакет от икономически и социални мерки. Без тях здравната криза бързо ще прерасне в икономическа и ще засегне най-силно социално слабите и малкия и среден бизнес, осигуряващ работа на огромна част от българите", допълни той.

"Вярвам, че българските граждани ще проявят разум и самодисциплина в тази критична ситуация и няма да се поддадат на паниката. От тяхната гражданска отговорност зависи бързото справяне с проблема. Нека всички подкрепим нашите лекари и медицински работници в тяхната нелека и отговорна обществена мисия", призовава президентът.

Още новини за разпространението на коронавируса четете тук. 

*Информацията е допълнена в 21,31 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 4 години
Дали някой по коронован вирус няма да отиде да се здрависа с Боко ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Първо ти, че ти е по-дървена главата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
toto 2
преди 4 години
Нали имахме грип .Там що не водят статистиката толкова подробно .Или това не е важно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ми като не вярваш, отваряй прозореца и скачай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
"Моля ви, запазете спокойствие! Всичко ще бъде наред!"Капитан Едуард Джон Смит - "Титаник" - 15 април,1912г., 00:22ч. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още