Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Парламентът избра Радослав Миленков за подуправител на БНБ

Това стана единодушно със 115 гласа "за"

Парламентът избра Радослав Миленков за подуправител на БНБ

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентът избра единодушно със 115 гласа "за" Радослав Миленков за подуправител - ръководител на управление "Банков надзор", на Българската народна банка, предава БТА. 

Народното събрание освободи от поста досегашния подуправител Димитър Костов заради подадена оставка на 1 март т.г. 

Още по темата

След гласуването Радослав Миленков положи клетва като подуправител на БНБ на мястото на Димитър Костов.

Управителят на централната банка Димитър Радев предложи за поста Радослав Миленков, като в официалното съобщение на БНБ аргументите са, че той е добре познат и уважаван специалист в банковите среди, който е доказал своите професионални познания и добра репутация.

Управителят на БНБ Димитър Радев посочи, че Миленков има значителен управленски опит в няколко търговски банки, а от ноември 2014 г. досега заема длъжността председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Според него Миленков може да осигури приемственост в ключова сфера от мандата на Централната банка - регулирането и надзора върху банките в страната, и да доразвие капацитета на управление "Банков надзор" в продължение на реформите, извършени там през последните няколко години. 

"Основният приоритет, по който ще работя, е присъединяване към Единния надзорен механизъм", коментира пред журналисти новоизбраният подуправител на БНБ Радослав Миленков. Правителството ясно е заявило своите цели и се работи в този времеви хоризонт, за да бъдем приети до средата на тази година в чакалнята на еврозоната и в Банковия съюз, каза Миленков в отговор на въпрос. Попитан изключени ли са случаи като КТБ, новият подуправител се ангажира да направи всичко възможно да не се допусне това.

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
За осем години над 20 хил. души са взели студентски кредити