Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Политолог: Българинът подкрепя държавния бюджет, когато той отпуска средства

Единствената реформаторска мярка, която среща одобрение, е намаляването на заетите в държавната администрация, посочи Димитър Ганев

гледано: 1787   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Бюджетът е най-важният закон в държавата за годината, тъй като на негова база се определят всички финансови параметри. Това е сложен въпрос, като за вникването в детайли е необходима определена финансова култура. Поради тази причина мнозинството от хората следят по-периферно въпроса за разискването на бюджета. Това коментира политологът Димитър Ганев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.
Още по темата

„Основните параметри, които се съобщават, като увеличението на заплатите и пенсиите, правят най-силно впечатление, тъй като те бяха най-силно рекламирани от властта през последните седмици“, посочи той.

Димитър Ганев напомни последното изследването на "Тренд", което показва, че 60% от българите не следят дебатите за бюджета, но същевременно 65% ги определят като важни.

Данните за обществените нагласи към бюджета потвърждават предходно проучване за ценностната система на българите. Изводите от тогавашното проучване са, че мнозинството от българите желаят безплатно образование, здравеопазване и гарантиран минимален месечен доход от държавата.

„Българинът винаги дава своята подкрепа, когато държавата отпуска средства. Това са параметри, които срещат одобрение, заяви Ганев. – Мнозинството от анкетираните (над 70%) подкрепят харчовете на държавата, но са скептични към ефективността на разходите. Съкращаването на линиите в БДЖ, броя на университетите или болниците са мерки, които срещат огромно неодобрение. Единствената реформаторска мярка, която среща одобрение, е намаляването на заетите в държавната администрация. Това показва, че наказването на властта среща подкрепа."

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

3
 
2
 
6
khao до: mick
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
зимай и ти ве таварищ ... и кой те кара да им работиш за напечатаните пари, работи за куони като през съвецко време :):)
3
 
4
 
5
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Така наречените развити демокрации крадат от останалите.. като си раздават напечатани пари на корем и с тях купуват каквото си поискат от останалия свят.
5
 
4
 
4
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Кажете ми една държава в която гражданите са съгласни да плащат повече за нещо? Защо мислите развитите държави имат трилиони дългове над 60% от БВП даже някои и 100% че и нагоре. И това десетки години?

Всички пенсионни програми в развитите държави се финансират с напечатани пари. Удобна работа - другите държави да работят и да им плащат удобствата.

Демокрацията е самоубийствена за държавите без лесни пари/взимат лесни трилиони с мижави лихви и после уж ги рефинансират/. А на другите не стига, че не дават кредити ами им ги дават с огромна лихва..

Махнете дълговете и развитите държави ще станат джуджета.. и ще изчезнат за няколко години - те не могат да съществуват без тях.
2
 
11
 
3
преди 6 месеца
Аз НЕ одобрявам държавния бюджет, който отпуска средства, защото тези средства се харчат или за социални помощи на римляните от гетата или потъват във фирмите на наши хора от партията майка герб - фирмите на сокола, фирмите на черепа и на дебелян. Аз искам държавен бюджет, който харчи абсолютен минимум и не отпуска средства, защото ползва от това няма и всичко се краде от правилните хора.
0
 
10
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
а 70% одобряват харчовете, защото не участват в събирането на средствата

Още от България
Кадър на деня за 12 юни