IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 януари

08:05 | 18.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Магистрати ще дават съгласие да им ровят в банковите сметки

в. Сега

Магистратите да могат да дават съгласие да се проверяват банковите им сметки. Това е записано в промени в Закона за съдебната власт, които се предлагат от правителството. Новите текстове на практика се припокриват с исканията на главния съдебен инспектор Теодора Точкова отпреди няколко месеца. Те бяха направени, след като в. "Сега" съобщи, че от инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) са пуснали стотици искания за сваляне на банковата тайна на магистрати. Тогава съдии разказаха, че от инспектората си позволяват да им звънят и да им държат сметка за отхвърлени заявления.

Протестите срещу презастрояването вече влияят на новите проекти

в. Сега

Позицията на гражданите и протестите срещу презастрояването вече се превръщат в един от факторите на пазара на недвижими имоти. Те влияят значително върху бъдещите инвестиции в някои столични райони. Жителите на столицата проявяват воля да решават заедно с властта бъдещето на своите квартали и изискват от останалите да се съобразяват с техните изисквания. Досега кръгът на заинтересованите страни в инвестиционния процес се свеждаше само до "предприемачи - община - купувачи", но от 2016 година насам към тази група се присъединява и обществото. Това каза вчера Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес", при представянето на прогнозите на компанията за пазара на недвижими имоти.

Пак ще има отсрочка за преминаване към една смяна на учене

в. Сега

Заложеният до 2020/21 г. срок за премахване на двусменния режим на обучение ще бъде удължен за някои училища в големите градове като София, Варна, Пловдив, Бургас и др. Това се разбра от думите на просветния министър Красимир Вълчев, който вчера отговаря на депутатски въпроси в просветната комисия. Темата повдигнаха от ГЕРБ, които апелираха за отсрочка, тъй като в някои градове като Варна няма възможност всички деца да преминат към една смяна.

Просветният министър Красимир Вълчев застана твърдо зад политиката към преминаване към едносменен режим. "Ако просто удължим срока, след няколко години ще се озовем в същото положение", коментира той.

10% по-малко топлинна енергия потребили софиянци

в. Монитор

10% по-малко топлинна енергия потребили абонатите на столичното парно през декември, спрямо същия период на 2016 г., съобщиха от „Топлофикация-София“ и информираха за пуснатите сметки за абонатите за последния месец на годината.

За декември 2017-та общото потребление на топлоенергия от битовите клиенти в столицата е 415 230 МВтч, докато през същия месец на 2016 г. са фактурирани 460 749 Мвтч. Всеки клиент може да провери тези данни в индивидуалната си изравнителна сметка, получена от топлинния счетоводител. От столичното парно напомнят, прогнозните дялове за всеки следващ отоплителен сезон за всеки имот се определят от топлинния счетоводител и са отразени в индивидуалната изравнителна сметка.

Изтеглиха над 53 тона развалено месо от магазините

в. Монитор

Служители на МВР, НАП, КЗП, БАБХ и Митниците изтеглиха над 53 тона развалено месо от магазините. Това е станало при съвместни проверки от 22 декември м.г до 14 януари тази година. Акцията е била както в търговските обекти, така и в складовете за преработки и автомобилите за превоз на стоките. Проверките са реализирани на територията на цялата страна и са обхванали общо 1258 обекта и 1709 моторни превозни средства. В резултат на предприетите действия е наложена забрана за продажбата на общо 53 840, 905 кг месо и местни продукти, поради изтекъл срок на годност, други 201,700 кг месо са иззети от физически лица, които са продавали стоката без документи за произход. Най-голямо количество месо е иззето от обекти във Велико Търново – 37 533 кг, Търговище – 20 910 кг, Ямбол – 2500 кг и Пловдив – 1300 кг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още