IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 октомври

08:20 | 26.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В. 24 часа

Министерството на отбраната: Ремонтът на Су-25 няма да струва 310 млн. лева

Във връзка с публикации в медиите, визиращи процедурата за сключване на рамково

споразумение за осигуряване на летателната годност на самолети Су-25К/УБК, в които се твърди, че самолетите ще бъдат ремонтирани за 310 милиона лева, от Министерството на отбраната разпространиха следната следната информация: Щурмовите самолети Су-25 е

възможно да бъдат ремонтирани, но не за 310 млн. лв с ДДС, каквото е внушението в публикациите, а за 41 млн. лв. без ДДС.

Ако Министерският съвет реши, сумата по рамковото споразумение може да нарасне до 82,5 млн. лв. без ДДС. Но само ако правителството реши! Процедурата за ремонта на самолетите

всъщност е по договаряне. Според проучване на експерти от Военновъздушните сили

единствено заводи в Беларус и Русия могат да извършват такива ремонти. Затова са поканени и представители на двете страни. Оферта е подала само една – беларуският авиоремонтен завод „558“. В нея е включен пълният набор от услуги за ремонт и модернизация на този тип

самолети, от които Министерството на отбраната да избере най-необходимите за нашите

машини.

В. Стандарт

Може да има по 100 лева допълнително към целевите помощи за отопление

Социалният министър Бисер Петков съобщи пред медиите, че се очаква по сто лева целеви помощи за отопление допълнително да получат хората, които попадат в обхвата на уязвимите целеви групи. Става дума за около 210 000 души. Заявленията за целева помощ за отопление се подават до края на този месец.

Сега се водят разговори с Министерството на финансите за осигуряване на допълнителния ресурс за хората, които ще получат или вече са получили целевите помощи, с които да се компенсират по-високи разходи заради увеличението на част от горивата и предизвиканото от това нарастване цените на други стоки, каза министърът.

Здравната каса ще изплати дължимото към чуждите фондове до три години

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е обсъдил възможността задълженията към чуждите осигурителни фондове да се изплатят в тригодишен период, след което плащанията да се извършват ритмично в рамките на европейските регламенти. Тези намерения намират отражение и в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (ЗБНЗОК) за 2019 г., който предстои да бъде приет. Това сподели Пламен Таушанов – член на Надзорния съвет на българския здравноосигурителен фонд, на станалата вече традиционна среща между представители на Главната асоциация на институциите за социална сигурност (ГАИСС) на Австрия и НЗОК, състояла се на 24 октомври т.г. в Централното управление на касата. На срещата бяха дискутирани параметрите за 2019 г. на Плана за разплащане на исковете за лечение на български граждани в австрийски лечебни заведения съгласно европейските регламенти.

В. Сега

Прокуратурата започва проверка на ремонта на "Граф Игнатиев"

Прокуратурата е изискала всички документи, свързани с ремонта на ул. "Граф Игнатиев", съобщи главният архитект на София Здравко Здравков пред Би Ти Ви. До проверката на магистратите се стигна след сигнал на гражданската организация "Спаси София" за опорочаване на обществената поръчка поради подменени след края й условия - вид виброизолационен материал, заради който една от фирмите е отстранена от конкурса, впоследствие изискан от победителя.

Съюзът на съдиите е против мерките на ВСС срещу журналистите

Съюзът на съдиите в България (ССБ), който е най-голямата магистратска организация, е против предложението за криминализиране на натиска върху съдебната власт, оказван с медийни публикации. Това е една от препоръките за законодателни промени в приетите от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Стандарти за независимост.

Ако тази идея бъде реализирана, с нея ще може да се злоупотребява срещу медиите, смятат от съдийската организация. Шефът ѝ Атанас Атанасов припомни пред "Сега", че в периода, в който обидата и клеветата са били престъпления, преследвани от прокуратурата (а не с тъжба от пострадалия, както е сега), това е било използвано срещу журналистите. Очаква се в петък от ССБ да излязат с официално становище.

Ученикът ще носи повече пари на училището

Средно със 17% повече за всеки свой ученик ще получат родните училища догодина. Увеличения са планирани още и при стандартите за центровете за специална образователна подкрепа, както и за училищата по изкуствата. Това става ясно от проект за промяна на постановлението на МС за стандартите за делегираните от държавата дейности за 2019 г., публикуван за обществено обсъждане.

От началото на 2018 г. делегираните бюджети на училищата започнаха да се определят не само от броя на учениците в тях (т.нар. единен разходен стандарт за ученик), но и от броя на паралелките и на училищата в дадена община (стандарт за институция). От МОН са направили анализ на размерите на досегашните стандарти, обясни за "Сега" просветният министър Красимир Вълчев. В резултат на това стандартите са коригирани там, където са открити недостатъци. Така например единният разходен стандарт за ученик в неспециализирано училище (без професионалните гимназии) се покачва от 1370 лв. през 2018 г. на 1611 лв. през 2019 г., или със 17.6%. Стандартът за неспециализирано училище се повишава от 33 хил. лв. през т.г. на 38 400 лв. догодина, или с около 16 на сто, а за паралелка в подобно школо - от 6992 на 8176 лв. (с 16.9%).

В. Монитор

750 000 души у нас нямат нито един зъб

750 000 души у нас нямат нито един зъб и това, което им се дава като възможност от страна на здравната каса, е "една троха от това, което те трябва да получат". Това обяви проф. Христо Кисов, председател на Българската академия по естетична стоматология, като изтъкна основните проблеми пред пациентите с увреждания в областта на лицето.

Един от тях, според Кисов, е липсата на осигурено лицево-челюстно протезиране на хората, придобили увреждания в областта на лицето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още