IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници обжалват решение за нов лифт в Пирин

Те настояват да бъде спряна реконструкцията на съоръжението

16:44 | 17.08.15 г. 1
Природозащитници обжалват решение за нов лифт в Пирин

Петима представители на Коалицията "За да остане природа в България" като граждани лично обжалват пред съда решението на бившия министър на околната среда и водите Станислав Анастасов (ДПС), с което през 2014 г. е позволена реконструкцията на нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт под връх Тодорка в Национален парк Пирин. Това съобщава коалицията, обединила няколко природозащитни организации.

Според организацията предприетите действия дават правна възможност на сегашния екоминистър Ивелина Василева, като принципал на държавната собственост в националния парк и компетентен орган по околната среда, да спре строителството на ски лифта до приключване на съдебните спорове.

Еколозите смятат, че решението на бившия екоминистър е трябвало да бъде отменено след техните сигнали.

Коалицията съобщи преди дни, че строителството на новия ски лифт е започнало. В отговор екоминистерството заяви, че няма да разреше отсичането на близо 90 дървета, докато не приключат проверки на прокуратурата. От МОСВ припомниха, че през август 2014 г. министърът на околната среда (тогава – Анастасов) е уведомил „Маренго Трейдинг“ ЕООД, че за реконструкцията на 3-седалковия лифт „Тодорка“ не е необходима процедура по наредбата за извършване на оценка за съвместимост.

Спорният лифт е територия в националния парк, отдадена чрез концесия на „Юлен“ АД, допълват еколозите.

Според жалбоподателите обжалването на нищожни актове не е обвързано с краен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Това не са истински природозащитници! Това са платените клакьори на Иво Прокопиев, които защитават неговите и бизнес интересите на Цеца Секса в курорта Пампорово! Това е истината, но никоя медия не иска да го напише!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още