Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Ще се използват ли по-високите здравни вноски за контрол на финансите в сектора?

Пенсионната и здравната реформа са опит за решаване на структурни проблеми с фискални средства, смята икономистът Юлиян Войнов

Ще се използват ли по-високите здравни вноски за контрол на финансите в сектора?

Снимка: Pixabay

гледано: 1135   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Реформите в пенсионната система и в здравеопазването са опит на управляващите да решат структурни проблеми чрез фискални средства.

Това каза икономистът Юлиян Войнов в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него увеличаването на плащанията за здравни осигуровки ще бъде използвано като метод, чрез който да се окаже контрол на финансите в сектора. Той смята, че в случая държавните органи не могат да осъществят контрол – бюджетът на НЗОК се увеличава всяка година, но дефицитът й винаги е факт.

Още по темата

Войнов обаче изрази мнение, че тези мерки не са подходящи и няма да доведат до очакваните резултати.

„Не е ясно как увеличаването на средствата, които гражданите ще плащат за здравни осигуровки, ще реши натрупаните проблеми в здравно-осигурителната система и ще подобри медицинското обслужване в България. Начинът, по който застрахователите ще изплащат разходите, е неясен, моделът е неизчистен. Не е ясно и доколко ще се засили контролът и няма ли всъщност реформите да станат повод за нови проблеми“, категоричен е икономистът.

Войнов отрече мерките да са насочени към демонополизация на Здравната каса.

По думите му, ако това е било цел, е можело да се случи още преди 2012 г., когато всъщност настоящото правителство настоя т. нар. здравно осигурителни фондове да се пререгистрират като застрахователни дружества или да преустановят дейността си.

Икономистът коментира и увеличението на максималния осигурителен доход. Според него той не би трябвало да е „повод за сериозните дискусии, на които сме свидетели през последните дни”.

„В България има единна ставка – пропорционален данък 10%, който би трябвало да се плаща от всички работещи в страната. В течение на годините минималната заплата непрекъснато се увеличава. Ако ставката е единна, то и осигурителната тежест трябва да е пропорционална. Всички граждани имат еднакви права и задължения за държавата. Увеличаването на осигурителните прагове не е сериозен проблем и ще засегне някъде около 5% от българите“, посочи Юлиан Войнов.

Повече за търговските войни, икономическата политика на американския президент Доналд Тръмп, рисковете за глобалната икономика, както и за предстоящия след няколко месеца Brexit и всички по-важни събития от Европа – гледайте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
За осем години над 20 хил. души са взели студентски кредити