IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водят се преговори с частни фирми за строежа на тунела под Шипка

Има още два варианта за финансирането на проекта

17:19 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Водят се преговори с частни фирми за строежа на тунела под Шипка

„Водят се преговори с частни фирми, проявили интерес към строежа на тунела под връх Шипка (в Стара планина) и ако те са съгласни да започнат без държавно участие, ще дадем зелена светлина“, е заявил днес в Габрово министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, съобщиха от министерството.

Кои са компаниите не се уточнява.

Плевнелиев е посочил, че освен този, съществуват още два варианта за финансиране на тунела под Шипка. Единият от тях е прокопаването да се финансира от еврофондовете при следващия програмен период, започващ от 2014 година.

Като трета възможност Плевнелиев е визирал проектът да се реализира на мястото на забавен проект по оперативна програма „Транспорт”. Министърът е допълнил, че Европейската комисия е изключително благоразположена към изграждането на тунела и ако има закъсняващи проекти и свободен ресурс, реализирането може да стартира веднага.

Актуализирането на техническото задание за тунела под Шипка е заложено в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура” за 2010 година.

Росен Плевнелиев е информирал, че до няколко месеца ще започне и строителството на язовир „Нейковци”, тъй като с решение на Министерски съвет е осигурено финансиране чрез държавен инвестиционен заем. За хидровъзел „Мокра Бяла” се обсъжда възможността проектът да бъде включен в оперативна програма „Околна среда”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още