Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Бягайки от хаоса, инвеститорите се насочват към популистка Източна Европа

Търговските заплахи, санкции и геополитически рискове доведоха до отдръпване от дълга с висока доходност в Русия и Турция

Бягайки от хаоса, инвеститорите се насочват към популистка Източна Европа

Снимка: gettyimages.com

Източна Европа, дом на нова класа нелиберални лидери в рамките на Европейския съюз, се превръща във фаворит за инвеститорите на развиващите се пазари, след като търговските заплахи, санкции и геополитически рискове доведоха до отдръпване от дълга с висока доходност в Русия и Турция. Облигациите от Полша до Унгария бият конкурентите си този месец, коментира Bloomberg.

Подновената глобална волатилност тества решителността на инвеститорите да се придържат към облигации в местни валути, които преди бяха любими на пазара. Руските облигации и рублата се сринаха, след като САЩ заяви, че ще разшири санкциите си, а напрежението в Сирия миналата седмица се засили.

Турската лира също се влияе от гражданската война в Сирия, както и от местната парична политика, която мнозина смятат за твърде хлабава. За разлика от тях, пазарите от Централна Европа все още печелят от неинфлационния растеж и охлаждането на политическите напрежения.

„Сегашната несигурност в Русия и Турция определено прави Централна и Източна Европа относително „по-безопасно“ място“, коментира Естер Лоу, мениджър на дълга на развиващите се пазари в Amundi - компания, която е най-големият мениджър на активи, управляваща 1,4 трлн. евро. „Смяната на активите вероятно ще се случи в полза на ЦИЕ, особено ако нямаме Европейска централна банка, подкрепяща затягане на паричната политика“, казва експертът.

Предпочитанията на Лоу са към полските облигации в момента.

Източноевропейският дълг с ниска доходност намира подкрепа в сравнително ниската инфлация, която спомага за отлагането на перспективите за по-стегната парична политика. Централните банкери в Полша дори флиртуват с идеята отново да намалят лихвените проценти. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа спадна под 3% за първи път от 2016 г. през миналата седмица.

В Унгария, където централните банкери обещават да поддържат разходите за кредитиране на рекордно ниски нива за продължителен период от време, миналата седмица агенцията по дълга продаде най-големия брой облигации при конкурентна продажба от 2014 г. насам. Чуждестранната собственост на дълга е скочила до най-високите нива от ноември 2016 г.

Политическият риск също спада в голяма част от източната част на ЕС. Новият министър-председател на Полша Матеуш Моравецки например се опитва да реши спора с Европейската комисия по съдебната реформа, който заплашва да отнеме правото на глас на страната в ЕС. Огромната победа на унгарския популист Виктор Орбан на парламентарните избори този месец обещава продължаване на фискалната предпазливост и приемственост на политиките, макар че някои инвеститори изразяват опасения за по-нататъшното подриване на демокрацията и върховенството на закона.

„Със сигурност ще има елемент на търговия със сигурни активи, която вероятно ще се наблюдава както в страните от Централна и Източна Европа, така и в някои части на Латинска Америка“, коментира Симон Куихано-Еванс, стратег за развиващите се пазари в Legal & General Investment Management, която управлява активи за около 200 млрд. паунда. „Геополитическият риск бе по-специфичен или концентриран досега“, допълва анализаторът.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
4
 
5
преди 1 година
Хаха... Не просто "популизъм" - чист, откровен комунизъм беше в Китай, когато целият Запад изтресе сичките си инвестиции там!!!
0
 
6
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
липсата на журналистически професионализъм в този сайт вече е очевадна :):) Много подвеждащо заглавие и по коментарите си личи че постига целта си ... веднага троловете клъвнаха на думата "популизъм" в него!
1
 
4
 
3
KPetkov до: KPetkov
преди 1 година
Няма профилна снимка
"Communist" може да я замениш с "популист" :)
"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a communist."
Dom H
2
 
6
 
2
KPetkov до: majnata
преди 1 година
Няма профилна снимка
Не е когато става дума да се припечели някой и друг долар :)
5
 
7
 
1
преди 1 година
Я виж ти , попОлизмът не бил чак толкова лошо нещо ... : )))

Още от Централна и Източна Европа
Желанието на украинците за борба с корупцията издигна Володимир Зеленски