IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бонусът „Крим“ е проигран

5 години след анексирането на полуострова от еуфорията няма много следи...

19:32 | 17.03.19 г. 77
<p>
	Сравнително малко хора празнуват тази година годишнината от анексирането на Крим. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сравнително малко хора празнуват тази година годишнината от анексирането на Крим. Снимка: Ройтерс

Преди пет години хората в Русия бяха удивени от кадрите от украинския град Севастопол. Около 20 000 души се бяха събраха в центъра на града, като държаха руски знамена и крещяха „Русия, Русия“. За много руснаци това беше ключово преживяване. В края на краищата те отдавна бяха свикнали с това, че страната им постоянно губи политическо влияние и привлекателност въпреки възхода в някои години на наваксване. Събитията в Киев точно преди това само потвърдиха това: стотици хиляди демонстрираха там, наричани от руската пропаганда неонацисти и фашисти - за сближаване с Европа, вместо с Русия.

И така - точно преди 5 години Русия анексира полуостров Крим от Украйна, а негативните последици за Москва продължават да се увеличават, пише Bloomberg.

Анексията не е призната от международната общност, като Европейският съюз (ЕС) и САЩ водят съвместни усилия при налагането на санкции срещу Москва. Невъзпряна, Русия продължава да интегрира Крим в икономиката си, инвестира милиарди в изграждането на нови атомни електрически централи на полуострова. Също така през 2018 г. беше построен мост, който свързва Крим и Русия.

Русия търпи удари от санкциите на САЩ и ЕС, които се натрупват с всяка изминала година. Гражданите на страната също изпитват трудности заради спада на чуждестранните инвестиции и понижаването на заплатите. Русия страда и от ниските цени на петрола.

Санкциите са изтрили 6% от руската икономика през последните 5 години, показват изчисления на анализатори в Bloomberg. Руската икономика страда предимно заради санкциите и ниските цени на петрола, сочи проучване на анализатора Скот Джонсън.

Санкциите едва ли ще бъдат премахнати в близко бъдеще, а обвиненията за руска намеса по време на президентските избори в САЩ означават, че ситуацията за Русия ще се влоши. Броят на руските компании и бизнесмени, които са засегнати от санкциите, е нараснал с 4 пъти от 2014 г. до над 700. В момента Вашингтон обмисля въвеждането на нови наказателни мерки срещу Москва.

Какво означава по-слабата икономическа активност в Русия, каква е статистиката за преките чуждестранни инвестиции и какво е настроението след населението - вижте в продължението на материала в Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

77
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
не е прав разбира се ... но съм съгласен че е ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 0 rate down comment 2
Valentin13
преди 5 години
може и да е ***, но е прав. НАТО беше станало смешно. само чичо Сам отвреме навреме го побутваше да пушка тук-таме. е, не броим османлиите, те си пушкат за кураж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
не, не е прав.. *** е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 0 rate down comment 3
Sokratus
преди 5 години
Крым наш! Крым наш! Крым наш - кричал лилиПутин!И подумал:-А почему Калининград наш! А Сахалин! А Карелия! - эти мысли волновали его!Маленький медведь вошел в комнату. Он увидел взволнованный взгляд большого мужчина и скричал - Крым наш! Крым наш! Крым наш! Это успокоило лилиПутина и он подумал -Да Крым наш!хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 4 rate down comment 8
Longin
преди 5 години
Мави е прав - НАТО беше полу-умряло преди 2014... а сега...Крим е блестяща тактическа придобивка за Мужиците;от стратегическа гледна точка ич не е така обаче - Украйна зорлем стана фашистки-враг - за следващите 2-3 поколения, а украинският "език" е във възход... + църковните дела сметката от санкциите е отделно; но какво са някакви пари за Широките Души
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 5 rate down comment 12
TomaNeverni
преди 5 години
Стоенчо,стоенчо колкото и да лаеш пак си оставаш независим-демек никой не те брои за крив налъм. Да не би да са ти дигнали бройка на постовете за левче.давай тогава пиши пиши чукча
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 11 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 5 години
Всички държим на това че Кърджалийско е България и аз вероятно най-много. Искам да покажа аналогията между България и Украйна, защото ние сме били угнетени от турския ***, а те от руския ботуш. Не може когато си бил поробен 500 години, да се изправиш и гордо да заявиш, че на украинците 350 години руско робство са им малко. Никой не търси състрадания или съчувствие, а едно елементарно разбиране. Защото Кримнаш но няма и 200 години. а турски васал е бил два пъти повече. Така че човек трябва да има усещането от къде идва, накъде се е запътил и да помни, че колелото на историята не спира своя ход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 13 rate down comment 20
khao
преди 5 години
кърджалийско, онова за което говориш, е българско и страната в която се намира е България!---то същото важеше и за Крим, но дребния диктатор заграби чуждата земя без да пита никой !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 11 rate down comment 15
khao
преди 5 години
само не ми давай съвети ... това ми липсваше, някакъв дементирал дядка дето партията го е направила богат да ми казва да мисля ?ти почни да мислиш и тогава давай съвети! Даже децата ти са избягали от теб в Америка и не искат да чуят за пропадналата русия дто само лоши неща ни е мислила, а единственото добро дето са ни направили го направиха без да искат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 12 rate down comment 18
Valentin13
преди 5 години
тука ще се съглася с тебе. но ти май без да искаш потвърди едно основно правило, известно в световната история - Русия нищо не създава и не развива, само убива и разрушава. Така, че резултата от Кримнаш е пропадането на 2 държави и нищо добро за никого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още