IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бонусът „Крим“ е проигран

5 години след анексирането на полуострова от еуфорията няма много следи...

19:32 | 17.03.19 г. 77
<p>
	Сравнително малко хора празнуват тази година годишнината от анексирането на Крим. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сравнително малко хора празнуват тази година годишнината от анексирането на Крим. Снимка: Ройтерс

Преди пет години хората в Русия бяха удивени от кадрите от украинския град Севастопол. Около 20 000 души се бяха събраха в центъра на града, като държаха руски знамена и крещяха „Русия, Русия“. За много руснаци това беше ключово преживяване. В края на краищата те отдавна бяха свикнали с това, че страната им постоянно губи политическо влияние и привлекателност въпреки възхода в някои години на наваксване. Събитията в Киев точно преди това само потвърдиха това: стотици хиляди демонстрираха там, наричани от руската пропаганда неонацисти и фашисти - за сближаване с Европа, вместо с Русия.

И така - точно преди 5 години Русия анексира полуостров Крим от Украйна, а негативните последици за Москва продължават да се увеличават, пише Bloomberg.

Анексията не е призната от международната общност, като Европейският съюз (ЕС) и САЩ водят съвместни усилия при налагането на санкции срещу Москва. Невъзпряна, Русия продължава да интегрира Крим в икономиката си, инвестира милиарди в изграждането на нови атомни електрически централи на полуострова. Също така през 2018 г. беше построен мост, който свързва Крим и Русия.

Русия търпи удари от санкциите на САЩ и ЕС, които се натрупват с всяка изминала година. Гражданите на страната също изпитват трудности заради спада на чуждестранните инвестиции и понижаването на заплатите. Русия страда и от ниските цени на петрола.

Санкциите са изтрили 6% от руската икономика през последните 5 години, показват изчисления на анализатори в Bloomberg. Руската икономика страда предимно заради санкциите и ниските цени на петрола, сочи проучване на анализатора Скот Джонсън.

Санкциите едва ли ще бъдат премахнати в близко бъдеще, а обвиненията за руска намеса по време на президентските избори в САЩ означават, че ситуацията за Русия ще се влоши. Броят на руските компании и бизнесмени, които са засегнати от санкциите, е нараснал с 4 пъти от 2014 г. до над 700. В момента Вашингтон обмисля въвеждането на нови наказателни мерки срещу Москва.

Какво означава по-слабата икономическа активност в Русия, каква е статистиката за преките чуждестранни инвестиции и какво е настроението след населението - вижте в продължението на материала в Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

57
rate up comment 14 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 5 години
Вие, младите, по-добре го карайте по-умната и хем полека, щот мноо плямпате и малко мислите. Такива като вас умници решиха да накажат жужо с Украйна, като беха сигурни, че ше влезе с танковете у Киев и после да го отлъчат от ООН и отсекъде, ама после гледаха като пр ъднали и се чудеха кво е станало и оти Крим, дето американците вече си го беха сметнали за база, стана руска крепост. Щото жужето е дърта кагебейска лисица и винаги е един ход напред пред зеленоглавите леворезбосани педаллиберали и не се знае докато му пеете опелото с тея импотентни санкции, да не ви е приготвил пак некой *** и пак да врещите до небесата и да се чудите от къде ви е дошло... Щот дотука само просрахте бизнеса на едно кило народ и от двете страни, ама мене ме грее отсам кво стаа - докарахте ЕЗ до 1.2% ръст със сичките надувки на статистиката - те това дотука свършихте! То ако ставаше с плямпане на зеленяшки глупости и прецакване на бизнеса да бутнете Русия, то Хитлер с най-могъщата армия и ресурсите на цела Европа зад себе си щеше още през 1942 г. да си пие шнапса с японския император в Находка... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 7 rate down comment 13
redcretin
преди 5 години
До момента Крим коства 10млрд евро на Рашастан годишно - а това бяха парите за Белорусь. Какво следва е лесно да се види - и Белорусь се отделя полеко, следва окончателното цепене на Самата Могучая на самие мелкие губернии :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 8 rate down comment 2
sgg21
преди 5 години
"чужда земя" - ха ха ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 13 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
Хихи... То проблемът беше, че почти на цела Европа й беше през шнура за НАТО... :lol: Даже на некои още им е, та Тръмп си има ядове... :lol: Иначе, те - тези човечета - с различни цветове през вековете - бая пъти са си я заграбвали тази земя и за нея са източили толкова кръв, та нивото на Черно море се е повишило с два сантиметра... та не е мноо ясно чия е земята и кой, кога и от кого я е заграбвал. Но тоя път май ше е завинаги, па вие си сметайте бонус-малус-фалус... ;) :lol: И чекайте жужето да я върне, ако не - тоя след него... на путкинден... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 7 rate down comment 13
khao
преди 5 години
добре че сме млади и за разлика от теб все още не сме изкуфели и много добре си спомняме колко долно заграбиха чуждата земя зелените човечета. НАТО било виновно, тия ги разправяй в лудницата на колегите си ! до оня ден на НАТО им беше през шнура за Източна Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 14 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 5 години
***, я пусни сега и една справка за ръста в Еврозоната, та да сравняваме и да им се смееме още по-мощно на руснаците... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 16 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 5 години
Хихи... "Бонусът" Крим... Па и проигран...! :lol:Бонусът беше за НАТО, щот беше станал ненужна торба кокали в долапа на историята. Един добър план с метежа в Украйна да настъпят руснаците по мазола и да си докарат "враг" и основание да продължават да изсмукват луди кинти, за да се "бранят" от него... А на Украйна й се падна главната роля в комедията "Прелъстена и изоставена" - като гледам, секи момент ше я приемат в ЕС, а може и преди нас в ЕЗ да я приберат... :lol: Некой се опитва да играе старата, класическа за Запада пиеса "Durch nacht Osten" и ръчка с го вняна пръчка дремещия, мързелив мечок, ама това освен до една войница в Европа, до друго едва ли ще доведе... И тогава ше се разбере кой кум, кой сват и колко са бедни и жалки руснаците... Да не стане "живите да завиждат на мъртвите", както беше казано некъде и да забравите колко им е ръстът и колко са им пенсиите на руснаците... Да не залегате из мазетата от много русофобия, недочекали наследника на жужи... Че то се не знае и кой ше бъде, щот на некои плоскоглави им се присънват Навални и Собчак, ама ако дойде Шойгу или Пушков, да не стане група "олеле!"... :lol:Иначе сте спретнали чудесна лакърдия - зеленоглави ко мунета опяват литургия на десноконсервативна Русия... Добре, че още има некъв частен бизнес интерес у Европа и зрели хора с пари, иначе зеленяшкия комунал-левопедаллиберален талаш досега да е запалил целата кошара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 5 rate down comment 10
Valentin13
преди 5 години
руснаците просто обичат да се самонараняват, за съжаление и тези, които смятат часто от техния "руски мир". ето и още резултати за Русия:Февраль принес дальнейшее ухудшение ситуации в российской экономике, стагнирующей из-за санкций, увеличения налогов и сжатия внутреннего спроса.После резкого замедления экономической активности в январе, когда ВВП вырос лишь на 0,7%, второй месяц года оказался еще более провальным.Сводный опережающий индекс, который рассчитывается Высшей школой экономики и учитывает цены на нефть, спрос на продукцию промышленных предприятий, прирост денежной массы и показатели банковской системы, упал с минус 2,9% до минус 3,9%.Индекс снижается четвертый месяц подряд, а его текущее значение - минимальное с начала 2016 года.Главной причиной этого стало резкое сокращение новых заказов на производство промышленной продукции, - отмечает замдиректора Центра развития ВШЭ Сергей Смирнов. - За этим, безусловно, стоит уже застаревшая слабость внутреннего спроса, что усиливает вероятность негативных сценариев.В этих условиях вероятность того, что экономика скатится в новую рецессию явно возросла, отмечают в ВШЭ. О неизбежности такого сценария говорить пока преждевременно - например, в 2011-13 гг СОИ держался в отрицательной зоне, в то время как Росстат отчитывался о росте экономики, хоть и вялом - в диапазоне от 1% до 2% в год.Индекс PMI в промышленности в феврале снизился с 50,9 до 50,1 пункта, оказавшись в шаге от черты, отделяющей сектор от рецессии (50 пунктов). Рост выработки электроэнергии в феврале составил лишь 0,6% год к году, что в 2,6 раза ниже показателя за предыдущий год (1,6%).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 6 rate down comment 12
khao
преди 5 години
Странно, защо карчите толкова пари като трябва да го връщате ? ... и ще го върнете с лихвите (които са свобода на още няколко бивши република)!Селд жужи, русия ще е с още по малка територия от преди него и ще бъде запомнен като един от най слабите им президенти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 7 rate down comment 13
Valentin13
преди 5 години
Россия тратит на аннексированный Крым примерно 2 млрд долларов в год, другие данные свидетельствуют, что за 5 лет аннексии РФ вложили в полуостров около 1,5 триллионов рублей на соцвыплаты крымчанам и развитие инфраструктуры.Аннексия Крыма остановила рост российской экономики, который на сегодня составляет всего 2%, в то время как мировая выросла аж на 19%. Уровень жизни граждан РФ упал на 11%, российский народ стремительно нищает, это касается и крымчан.Огромные дотации не спасают жителей полуострова, зарплаты в Крыму опустились ниже, чем были в 2013 году, вот только цены выросли.Средняя зарплата в Симферополе до аннексии была около $374-400 по курсу на тот период, сейчас же крымчане получают в среднем не выше $350.Для сравнения, средняя зарплата в РФ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още