IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бонусът „Крим“ е проигран

5 години след анексирането на полуострова от еуфорията няма много следи...

19:32 | 17.03.19 г. 77
<p>
	Сравнително малко хора празнуват тази година годишнината от анексирането на Крим. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сравнително малко хора празнуват тази година годишнината от анексирането на Крим. Снимка: Ройтерс

Преди пет години хората в Русия бяха удивени от кадрите от украинския град Севастопол. Около 20 000 души се бяха събраха в центъра на града, като държаха руски знамена и крещяха „Русия, Русия“. За много руснаци това беше ключово преживяване. В края на краищата те отдавна бяха свикнали с това, че страната им постоянно губи политическо влияние и привлекателност въпреки възхода в някои години на наваксване. Събитията в Киев точно преди това само потвърдиха това: стотици хиляди демонстрираха там, наричани от руската пропаганда неонацисти и фашисти - за сближаване с Европа, вместо с Русия.

И така - точно преди 5 години Русия анексира полуостров Крим от Украйна, а негативните последици за Москва продължават да се увеличават, пише Bloomberg.

Анексията не е призната от международната общност, като Европейският съюз (ЕС) и САЩ водят съвместни усилия при налагането на санкции срещу Москва. Невъзпряна, Русия продължава да интегрира Крим в икономиката си, инвестира милиарди в изграждането на нови атомни електрически централи на полуострова. Също така през 2018 г. беше построен мост, който свързва Крим и Русия.

Русия търпи удари от санкциите на САЩ и ЕС, които се натрупват с всяка изминала година. Гражданите на страната също изпитват трудности заради спада на чуждестранните инвестиции и понижаването на заплатите. Русия страда и от ниските цени на петрола.

Санкциите са изтрили 6% от руската икономика през последните 5 години, показват изчисления на анализатори в Bloomberg. Руската икономика страда предимно заради санкциите и ниските цени на петрола, сочи проучване на анализатора Скот Джонсън.

Санкциите едва ли ще бъдат премахнати в близко бъдеще, а обвиненията за руска намеса по време на президентските избори в САЩ означават, че ситуацията за Русия ще се влоши. Броят на руските компании и бизнесмени, които са засегнати от санкциите, е нараснал с 4 пъти от 2014 г. до над 700. В момента Вашингтон обмисля въвеждането на нови наказателни мерки срещу Москва.

Какво означава по-слабата икономическа активност в Русия, каква е статистиката за преките чуждестранни инвестиции и какво е настроението след населението - вижте в продължението на материала в Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 15 rate down comment 11
mrynmryn
преди 5 години
Тук повечето са писали, колкото да си изкарат 30-те стотинки на коментар, а даже не са прочели статията, която пък е доста празна и "неделна".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 23 rate down comment 20
Valentin13
преди 5 години
без политика - БВП на Русия през 2013 беше 2297 трилиона USD; през 2017 вече 1577 трилиона USD.накратко - Русия зарови своите Amazon и Apple в Крим. честито на победителите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 28 rate down comment 29
Спящият бик
преди 5 години
Нищо не се е променило в главите на руските мекерета от времето на "шестнадесетата република"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 21 rate down comment 33
Коментатор 321
преди 5 години
След Жужо КГБ-то, руснаците и нов Горбачов да изнамерат, и той няма да може да ги извади от калта в която се вкараха. На там вървят нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 28 rate down comment 27
ABBA
преди 5 години
Украйна реши, че като запада застана зад тях да гадят на Русия,може да не плащат 3 000 000 000 $ суверенен дълг,а започна в западните съдилища да съди Русия за щяло и не щяло.А колко пари е получил Нафтогаз от тия присъди?КРАВАЙЧЕ С ДУПКА :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 26
Стоян Петров
преди 5 години
Извинявай, но поетеси като Байрон и Пушкин не чета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 32 rate down comment 20
ABBA
преди 5 години
А колко хиляди пенсионери умират от студ всяка зима в Англия !?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 28 rate down comment 18
ABBA
преди 5 години
"Е що тогава бабите от Крим се жалват на Медведев , че не им стигат пенциите ? "Що, нашите не се ли жалват от Тикво-Рапона?А в Япония как се живее с пенсия? 1/5 направо си ходят в затвора на топло и нахранено. Справка БиБиСи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 22 rate down comment 25
Стоян Петров
преди 5 години
Руснаците възприемаха преминаването на Крим към русия, като много сладка далавера. Относно предприятията и фирмената недвижима собственост тя се осъществи. Мажорите ги национализираха и ги разпределиха. Средния руснак обаче не можа да се облажи. Надеждите му бяха да не плаща ипотечните и въобще всякакъв вид заеми, натрупани към украинските банки. Само че последните продадоха техните задължения на руски такива. Сметката започва да се изкривява още повече, защото има присъдено обезщетение от арбитраж на частна украинска банка за загуба на активи в размер на 1 400 000 000 долара. Иск на Нафтогаз за 8 000 000 000 долара е признат за допустим ще се гледа от арбитража в Хага. Те веднъж думнаха Газпром с 2 600 000 000 долара, сега се очаква да думнат и русия поне с 5 000 000 000 долара. Има заведен много арбитражни дела и се очаква русия да плаща по повечето от тях. Не пиша за да плаша мужиците, защото знам че за тях "чем хуже, тем лучьше", просто такава картина виждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 15 rate down comment 17
ABBA
преди 5 години
диваци нек'ви си.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още