IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бонусът „Крим“ е проигран

5 години след анексирането на полуострова от еуфорията няма много следи...

19:32 | 17.03.19 г. 77
<p>
	Сравнително малко хора празнуват тази година годишнината от анексирането на Крим. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сравнително малко хора празнуват тази година годишнината от анексирането на Крим. Снимка: Ройтерс

Преди пет години хората в Русия бяха удивени от кадрите от украинския град Севастопол. Около 20 000 души се бяха събраха в центъра на града, като държаха руски знамена и крещяха „Русия, Русия“. За много руснаци това беше ключово преживяване. В края на краищата те отдавна бяха свикнали с това, че страната им постоянно губи политическо влияние и привлекателност въпреки възхода в някои години на наваксване. Събитията в Киев точно преди това само потвърдиха това: стотици хиляди демонстрираха там, наричани от руската пропаганда неонацисти и фашисти - за сближаване с Европа, вместо с Русия.

И така - точно преди 5 години Русия анексира полуостров Крим от Украйна, а негативните последици за Москва продължават да се увеличават, пише Bloomberg.

Анексията не е призната от международната общност, като Европейският съюз (ЕС) и САЩ водят съвместни усилия при налагането на санкции срещу Москва. Невъзпряна, Русия продължава да интегрира Крим в икономиката си, инвестира милиарди в изграждането на нови атомни електрически централи на полуострова. Също така през 2018 г. беше построен мост, който свързва Крим и Русия.

Русия търпи удари от санкциите на САЩ и ЕС, които се натрупват с всяка изминала година. Гражданите на страната също изпитват трудности заради спада на чуждестранните инвестиции и понижаването на заплатите. Русия страда и от ниските цени на петрола.

Санкциите са изтрили 6% от руската икономика през последните 5 години, показват изчисления на анализатори в Bloomberg. Руската икономика страда предимно заради санкциите и ниските цени на петрола, сочи проучване на анализатора Скот Джонсън.

Санкциите едва ли ще бъдат премахнати в близко бъдеще, а обвиненията за руска намеса по време на президентските избори в САЩ означават, че ситуацията за Русия ще се влоши. Броят на руските компании и бизнесмени, които са засегнати от санкциите, е нараснал с 4 пъти от 2014 г. до над 700. В момента Вашингтон обмисля въвеждането на нови наказателни мерки срещу Москва.

Какво означава по-слабата икономическа активност в Русия, каква е статистиката за преките чуждестранни инвестиции и какво е настроението след населението - вижте в продължението на материала в Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 19 rate down comment 22
ABBA
преди 5 години
И защо бе Стуенчоууу, като Кримчани са "заложници" на Кремъл,не им давате леелеяните европейски визи, та да избягат от "немитата" Русия!?И тебе да те пращат на война, и ти такива лермонтовски стихове ще пропишеш.*** к'о ти разпраям - беги при щерка си у Аустрел'ия!Тук сме славяни - видаци нек'ви си.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 12
ABBA
преди 5 години
т.е. А. С. Пушкин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 19 rate down comment 15
ABBA
преди 5 години
Ти с просвещение своя разум си осветил,Ти на правдата чистият лик си видял,И нежно чуждите народи си възлюбил,И мъдро своя си възненавидил...А. П. Пушкин, 1831 г. > за руските либерали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 15 rate down comment 17
data
преди 5 години
Е що тогава бабите от Крим се жалват на Медведев , че не им стигат пенциите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 18 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 5 години
Михаил ЛермонтовПрощай, немытая РоссияПрощай, немытая Россия,Страна рабов, страна господ,И вы, мундиры голубые,И ты, им преданный народ. От Лермонтов до сега нищо не се е променило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 19 rate down comment 20
ABBA
преди 5 години
Ей, т'ва *** пропагандисти спирка нямат!Германия в източните си провинции не вложи особени пари в индустрията там.Източно германците са по-малко доволни от кримчани.Там имаме мост, пътища, летище, енергомост, електростанция,всякаква инфраструктура и изобщо много налети пари за 5 год.за разлика от 23 г. украинска власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 9
data
преди 5 години
псолютно , как прозря ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 16
majnata
преди 5 години
абе , кат та гледам май даже и оправдание за неграмотността си немаш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 18
data
преди 5 години
манджов , не се отваргай без да си наясно чие дете съм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 22 rate down comment 13
Moesia
преди 5 години
Разбира се, Грузия и Украйна в НАТО и блокирана Русия зад Кавказ и в Черно море, щяха да доведат само и единствено до икономическо развитие за страната...Украйна беше нужния буфер между Запада и Русия и вместо да се възползва от положението си, беше подведена от западняците. Използваха я и като не станаха нещата, просто я изоставиха. Даже и ударника на България - Плевнелиев нещо не се чува. Може пък да е там на място, да е превърнал думите в дела и да брани Европа от руската инвазия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още