IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държави от Варшавския договор ще доставят на Украйна оръжия от съветската епоха

Западните им съюзници ще ги компенсират за пратените оръжия, Германия е готова да прати танкове на Украйна, а Киев обвини Москва в газов рекет

07:25 | 27.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/CLEMENS BILAN</em></p>

Снимка: EPA/CLEMENS BILAN

В Германия все пак нараства готовността за подкрепа на Украйна с тежки оръжия. Германското правителство е разчистило пътя за доставката на изведените от експлоатация зенитни танкове Gepard, потвърди във вторник федералният министър на отбраната Кристине Ламбрехт (SPD) на среща с колегите си във военновъздушната база Рамщайн. Тя говори за „зелена светлина" за средносрочна и дългосрочна подкрепа за Украйна.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин бе поканил представители на около 40 държави в базата за разговори. Той заяви, че „небето и земята" ще бъдат преместени, за да се гарантира, че Украйна ще получи необходимото за своята отбрана.

Остин приветства германското решение и похвали готовността на Германия да достави системи за противовъздушна отбрана и решението на Канада да достави бронирани машини. „Това е значителен напредък, който се засилва с всеки изминал ден", каза Остин. В бъдеще ще се провеждат ежемесечни срещи на специална група за контакт, която ще координира подкрепата за Украйна в международен план.

В Берлин също има раздвижване. Парламентарните групи на социалдемократите, либералите и Зелените е настояват германското правителство да включи тежките оръжия и сложните системи "в рамките на пръстеновидния обмен".

Способността на Германия за отбрана обаче не трябва да бъде застрашена. Пръстеновидният обмен означава, че бившите държави от Варшавския договор ще доставят на Украйна оръжия от съветската епоха, а Германия ще запълва възникналите пропуски.

Освен това фракциите на управляващата в Берлин коалиция се споразумяха за предложение за Бундестага, в което се призовава правителството да достави на Украйна „тежки оръжия и сложни системи" при определени условия. „Съгласни сме, че трябва да направим всичко по силите си, за да подкрепим Украйна", заяви лидерът на парламентарната група на либералната партия „Свободни демократи“ Кристиан Дюр пред Handelsblatt.

По-рано канцлерът Олаф Шолц беше остро критикуван от редиците на християндемократите за прекалената му колебливост по въпроса за доставките на оръжие. Правителственият ръководител неколкократно подчерта, че трябва да се направи всичко възможно, за да не се допусне войната да се разпространи на територията на НАТО и да се предотврати трета световна война.

Министърът на отбраната Ламбрехт също неколкократно изтъкна, че капацитетът на Бундесвера е до голяма степен изчерпан и че той едва ли би могъл да спести повече от собствените си оръжия, ако не иска да пострада способността за защита на страната.

Тук се намесва отбранителната промишленост, която отдавна предлага да възстанови изведените от експлоатация оръжия, като например бойните машини на пехотата Marder. Зенитните танкове Gepard ще бъдат доставени от Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Производителят разполага с двуцифрен брой от среден клас от разформированата противовъздушна отбрана на германската армия. Gepard може да се използва и за борба с наземни цели. Въпреки това, тъй като основното му предназначение е за противовъздушна отбрана, от гледна точка на социалдемократите той все още може да се разглежда като отбранително оръжие.

По-различна е ситуацията с основните бойни танкове Leopard, които производителят Rheinmetall би искал да достави на Украйна. Handelsblatt цитира правителствени източници, че общо 110 танка все още са на разположение за доставка. Освен 88 единици от по-стария модел Leopard 1, Rheinmetall предлага и 20 броя Leopard 2, които в момента са на въоръжение в Бундесвера.

Компанията предвижда общо 72 млн. евро за Leopard 1 и 94 млн. евро за предлаганите до 100 бойни пехотински машини Marder, пише още Handelsblatt цитирайки източници, запознати с плановете. Компанията отказва коментар.

В края на миналата седмица Rheinmetall е подала заявление до Федералното министерство на икономиката за износ на 88 броя Leopard 1. Ведомството не коментира темата. Официално министърът на икономиката Роберт Хабек (Зелените) отговаря за лицензията за износ. Тъй като обаче става дума за военни оръжия, решението в крайна сметка е на Федералния съвет за сигурност и следователно на канцлера Шолц.

Украйна неколкократно даде да се разбере, че се надява на по-голяма подкрепа от страна на Германия, включително под формата на тежки оръжия. Посланикът на Киев в Берлин Андрий Мелник заяви пред Handelsblatt, че страната му се интересува не само от танкове, но и от системата за противовъздушна отбрана Iris на германските производители Diehl и Hensoldt. Тя е „дори по-добра от отбранителната система Patriot", с която например разполага Бундесверът.

Системата може да помогне за защитата на Киев от по-нататъшни въздушни нападения. Въпреки че засега Русия се е отказала от опита за превземане на столицата, тя продължава да обстрелва украинския град с управляеми оръжия и ракети.

Правителството в Киев е поискало от компаниите Diehl и Hensoldt да доставят система за противовъздушна отбрана Iris, която вече е произведена за египетските въоръжени сили, но все още не е доставена.

Ако Египет се съгласи, тази система може да бъде доставена на Украйна в краткосрочен план, съобщават запознати с плановете. Украйна също така се надява, че решението за доставката на бойните машини Marder ще бъде взето преди дебата в Бундестага за доставките на оръжие, насрочен за четвъртък.
Според информация от правителствени кръгове първите 25 броя Marder могат да бъдат доставени в рамките на шест седмици. Дотогава ще могат да бъдат обучени и украинските войници, които ще управляват тези танкове. Всички 100 единици могат да бъдат доставени в рамките на една година.

Браншът се опитва да разсее съмненията относно използваемостта на западните оръжейни системи, които винаги е подчертавал министърът на отбраната Ламбрехт. Според запознати украинските войници могат да се научат да управляват танковете Marder и Leopard 1 в рамките на един ден.

В рамките на няколко дни може да бъде осигурено и артилерийско обучение, казва един от участниците в дискусиите.  „Украинците разполагат с опитни войници, които могат бързо да се запознаят със системата“. Във вторник Ламбрехт съобщи, че Германия ще участва в обучението на украинските войски по артилерийски системи на германска територия.

Междувременно Киев обвини Русия, че изнудва Европа, като прекратява доставките на природен газ  за Полша и България. Държавната Полска нефтена и газова компания (PGNiG) съобщи във вторник, че е била уведомена, че от тази сутрин спират доставките на руски газ за Полша през Украйна и Беларус, но полският премиер Матеуш Моравецки каза, че полските газови хранилища са пълни на 76 на сто и енергийната сигурност на страната не е застрашена, съобщи PAP.

Полша е една от европейските страни, които настояват за най-твърди санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, отбелязва Ройтерс и припомня, че България, която също съобщи, че от днес за нея ще бъдат спрени доставките на руски газ, почти изцяло зависи от вноса на руски газ. 

А във вечерното си изявление украинският президент Володимир Зеленски каза, че руските цели са много по-големи от войната в Украйна.

„Крайната цел на руското ръководство е не само да завземе територията на Украйна, а да разчлени цяла Централна и Източна Европа и да нанесе глобален удар по демокрацията", заяви Зеленски в традиционното си вечерно видео обръщение, публикувано късно снощи в Telegram.

„В свободния свят на практика всички  разбраха, че инвазията в Украйна е само началото“, добави той. Продължаващите атаки срещу Украйна, например в Одеска област на юг или в Донбас на изток, само ще донесат "нови загуби" на Русия. Ще има нов пакет от европейски санкции или нови търговски ограничения. Повечето руснаци ще трябва да плащат с бедност за агресивната политика на управляващите в Москва, каза още Зеленски.

Междувременно за пореден ден в ранните часове на днешния ден в руския град Белгород близо до границата с Украйна бяха чути взривове, а в областта гори склад с боеприпаси, предаде Ройтерс, позовавайки се на губернатора на региона Вячеслав Гладков.Няма пострадали цивилни от пожара, избухнал в района на село Старая Нелидовка. Не са разрушени жилищни сгради.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още