Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

ЕЦБ лишава Гърция от ключова ликвидна подкрепа

Ходът на централната банка може да е предвестник на по-твърда позиция от страна на кредиторите на страната

Гърция изгуби достъп до ключова финансова подкрепа, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) ограничи кредитите за финансовата система на страната. Това увеличава напрежението върху 10-дневното правителство на фона на коментарите за оставане на Гърция в еврозоната, пише Bloomberg.

Решението на ЕЦБ, обявено късно снощи във Франкфурт, ще покачи разходите по финансиране за гръцките банки, и затяга контрола на централната банка. Според Министерството на финансите на Гърция решението не поражда негативи за финансовия сектор на страната.

Топката е в ръцете на премиера Алексис Ципрас, който дойде на власт с обещанието да отмени продължаващите пета година съкращения на разходи, придружени от спасителна помощ в размер на 240 млрд. евро. Ходът на ЕЦБ дойде часове преди финансовият министър Янис Варуфакис да се срещне с германския си колега Волфганг Шойбле в Берлин и часове, след като се срещна с президента на ЕЦБ Марио Драги.

ЕЦБ не обяви публично, че ще предприеме подобен ход толкова скоро. На 8 януари банката заяви, че ще продължи да изисква Гърция да приключи с прегледа на текущата спасителна програма, която изтича на 28 февруари, преди да започне преговори за новата.

Говорител на Централната банка на Гърция каза, че ликвидността ще продължава да тече нормално, като сегашното финансиране от ЕЦБ ще бъде заменено от Програмата за спешна ликвидна подкрепа (ELA). Представители на гръцкото правителство не са били открити за коментар. Получаваните по линия на ELA финансови средства са с лихва 1,55% при текущата лихва от 0,05% по рефинансиращите операции на централната банка.

Още по темата

„Гръцката банкова система остава адекватно капитализирана и напълно защитена под ELA”, успокоява в свое становище Министерството на финансите на Гърция. Правителството не се отказва от програмата си за социално спасение и от преговорите за пренаписване на европейската политика, „която да сложи окончателен край на самозараждащата се криза в гръцката социална икономика“, пише в позицията на ведомството.

ЕЦБ обаче има правомощията да не издаде разрешение на Централната банка на Гърция да предоставя средства по линия на ELA, като преразглежда процедурите на всеки две седмици.

На фона на противопоставянето от страна на кредиторите за искането на Гърция да преструктурира своя дълг и да премахне мерките за строги икономии, отказът на Ципрас да приеме повече спасителни заеми може да доведе до кредитна криза най-рано през следващия месец. Това споделят пред Bloomberg лица, запознати с финансовата позиция на страната.

Ходът на ЕЦБ може да е предвестник на по-твърда позиция от страна на кредиторите от еврозоната. За да може правителството да плаща сметките си и след март, то ще се нуждае от одобрението на т. нар. тройка (ЕС, ЕЦБ и МВФ) за вдигане на тавана за размера на краткосрочния дълг от 15 млрд. евро.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (34)

   1| 2| 3| 4    
1
 
3
 
34
преди 4 години
Няма профилна снимка
hevito, какво има планирано за април?
3
 
3
 
33
преди 4 години
Няма профилна снимка
...ще кажа само едно нещо :
месец април година 2015 - наближава .....тогава ще броим мършата и на някой *** / ако е още жив / може и да му просветне , че е неизлечимо болен ...
Поздрави !!!
2
 
16
 
32
преди 4 години
Няма профилна снимка
Въпросът не е в % дълг към БВП, а в сособността да си го плащаш.
Говорим за PIIGS, защото те имат трудности да си плащат задълженията.
Не говорим за Японски или Британски дълг, макар че те имат по-висок процент.
Тезата на гърците е, че при това развитие на икономиката им, те никога няма да стигнат до състояние да си плащат нормално задълженията.
Тезата на кредиторите е - ами като не можете, минаваме към ликвидация и разпродажба на каквото има в държавата (както постъпиха в България).
Гърците просто не са съгласни на това - нормално поведение на всеки, който държи на себе си.
1
 
8
 
31
преди 4 години
The Government of Greece still owes
$443 billion even after three years of strict austerity
measures, tax policies, and debt cuts of 53 percent
(100 billion euro in March 2012). Greece
recorded a government debt of 176.3 percent of
GDP, followed by Italy (132.6 percent), Portugal
(125.2 percent), and Ireland (125.8 percent). Only
4 countries (Denmark, Finland, Luxembourg, and
Sweden) recorded debt ratios below the 60 percent
debt default.
---
Европа много го е закъсала и се вижда, че от "сближаването" едни се възползват, а други биват цакани с топла бира.

Инфо->https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/20722/9781464804137.pdf?
14
 
6
 
30
michaelis до: michaelis
преди 4 години
и ше ги остааели да фалират, кво ми дрънкате за икономики тука ве ***, като става въпрос за връщане на пари на наши и ваши, Клинтънови ше гледат как зета губи, нема да натиснат ECB, ценни му били знанията на оня икономиста, ценни били ми запази си ги кат са ти цении. В тоя филм нема ти позлужат грам ........

Chelsea Clinton's Husband Suffers Massive Hedge Fund Loss On Greek Investment
http://www.zerohedge.com/news/2015-02-03/chelsea-clintons-husband-suffers-massive-hedge-fund-loss-greek-investment

Още от Централна и Източна Европа
Оправдани ли са критиките към турската икономика?