Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

ЕК заплаши Румъния с правни действия за нарушаване на върховенството на закона

Предупреждението е било изпратено в Букурещ миналия петък в писмо на Франс Тимерманс

ЕК заплаши Румъния с правни действия за нарушаване на върховенството на закона

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще предприеме правни действия срещу Румъния, ако страната не спре изпълнението на мерки, които подкопават независимостта на съдилищата ѝ и борбата с корупцията, съобщава Ройтерс.

ЕК, която е пазител на договорите на Европейския съюз (ЕС), многократно заяви, че приетите закони от управляващата Социалдемократическа партия в Румъния обезсмислят реформите от последните десетилетия. Сред тези закони е намаляването на давността за някои престъпления, което ще доведе до прекратяването на течащи дела за корупция,

Говорител на Комисията заяви, че предупреждението е било изпратено до правителството в Букурещ миналия петък в писмо на първия заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс.

„Основните притеснения са свързани с развития, които засягат независимостта на съдебната система и ефективната борба с корупцията, включително защитата на финансовите интереси на ЕС. Става дума конкретно за приети неотдавна поправки в Наказателния кодекс, които създават фактическа безнаказаност за престъпления“, заяви говорителят Маргаритис Схинас по време на брифинг.

Комисията вече започна специално разследване срещу Унгария и Полша за нарушаване на върховенството на закона, което теоретично може да доведе до замразяване на правата им за гласуване в ЕС заради мерките за поставяне на съдилищата, медиите, висшите им училища и правозащитни организации под по-строг държавен контрол.

Още по темата
ЕК заведе дело срещу Полша пред Съда на ЕС заради промени в съдебната система, които дават на управляващата партия във Варшава значителен контрол върху съдилищата.

Схинас заяви, че сходни действия ще бъдат предприети и срещу Румъния, ако страна не отговори на възраженията на блока.

Румъния се стреми да се превърне в член на Шенгенското безвизово пространство, но Схинас даде да се разбере, че това може да не се случи, ако Букурещ не отговори на притесненията за върховенството на закона.

Високопоставен дипломат от ЕС, пожелал да остане анонимен, беше по-конкретен относно наказанията, които може да бъдат наложени на Румъния. Те може да включват и загуба на европейско финансиране.

„Румънското коалиционно правителство систематично подкопава върховенството на закона с единствената цел да спаси корумпирани политически лидери от затвора“, заяви дипломатът.

„Ако Букурещ продължи по този опасен път, участието в Шенгенското безвизово пространство ще остане химера. Нарушаването на върховенството на закона ще застраши отпускането на над 30 млрд. евро от кохезионните фондове, предназначени за Румъния, в проектобюджета на ЕС за годините след 2021“, допълни той.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Банковият сектор в Централна и Източна Европа е близо до рекордна рентабилност