IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕКОФИН одобри присъединяването на Литва към еврозоната от 1 януари 2015 г.

Решението трябва да получи и одобрението на лидерите на ЕС и на Европейския парламент

16:36 | 20.06.14 г.
ЕКОФИН одобри присъединяването на Литва към еврозоната от 1 януари 2015 г.

Финансовите министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) дадоха на Литва зелена светлина за присъединяване към еврозоната през следващата година, съобщава АП.

„Литва е постигнала висока степен на устойчиво сближаване с еврозоната и следователно отговаря на условията за приемане на еврото като своя валута“, посочва се в изявлението на министрите, които днес се срещнаха в Люксембург.

Решението трябва да получи и одобрението на лидерите на ЕС и на Европейския парламент, преди Литва да стане 19-ят член на еврозоната от 1 януари 2015 г., уточнява информационната агенция.

„Това наистина не е краят на пътя, а само началото", заяви литовският министър на финансите Римантас Садзиус и допълни, че Литва ще бъде отговорен член на еврозоната.

По-рано този месец Европейската комисия (ЕК) съобщи, че страната е изпълнила всички условия за членство във валутния блок. Финансовите министри на държавите от еврозоната дадоха одобрението си за присъединяването на страната вчера.

Литва е последната балтийска държава, която приема еврото, след като Естония се присъедини към еврозоната през 2011 г., а Латвия – година по-късно.

Въпрос от изключителна важност е обменният курс на литовския литас спрямо еврото. Това трябва да се реши в началото на юли, съобщава за агенцията европейски дипломат, пожелал анонимност.

Литва първоначално искаше да приеме еврото през 2006 г. Страната обаче не успя да постигне необходимата ценова стабилност, въпреки че изпълняваше другите критерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още