Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Ескалацията на санкции придвижва интереса на Русия към Изтока

България трябва да запази сравнително умерената си позиция, смята журналистът Валери Тодоров

гледано: 1508   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Военната риторика стигна до крайности. Трябва да спрем военните сценаристи, да се мине към дипломацията и то по-активно, да се спре този остър език, който надмина риториката на Студената война. Ескалацията на санкции придвижва интереса на Русия от Запада към Изтока. Това каза журналистът Валери Тодоров в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов, коментирайки конфликта в Украйна.

"По-скоро трябва да се възстанови диалогът със Запада. Някои от страните имат по добри, по-меки и по-тесни връзки с Русия и трябва да се използва техният потенциал. Великобритания, Франция, които в известни исторически периоди са били "адвоктат" на Русия, биха могли също да съдействат да се прекрати челният сблъсък между Русия и САЩ", коментира той. 

„Москва иска юридически гаранции - нещо, което не е възможно. Няма база и експертен потенциал да се постигне нова договореност на юридическа основа. Това е предварително неизпълнимо решение, както и руското искане да се върнем към ситуацията от 1997 година“, обясни Тодоров. 

Още по темата

По думите на експерта "Русия се бута в един нервен изблик да атакува" и това да предизвика санкции на Запада, но САЩ казват "ние нямаме намерение да воюваме, не искаме война", а канадските, полските и британските инструктори, които в момента обучават военни в Украйна, ще се изтеглят, ако възникне конфликт. В един момент може да се окаже, че Украйна ще стане жертва.

"В резултат на притискането Русия няма какво да губи в този момент. Всяко следващо действие ще бута към Китай, към Иран, т.е. към рискови партньори и Западът няма изгода от всичко това и най-малко САЩ, защото за тях Китай е дългосрочният съперник. Докато Русия е военно-политически и стратегически съперник. Тук трябва да се диференцират заплахите - нещо, което е закъсняло като реакция. Може би закъснява заради вътрешните проблеми в САЩ", посочи гостът.

"Близките страни около Украйна и Черно море имат основание да се тревожат, защото тяхното мнение и техните страхове не са достатъчно изказани в тази ескалация", посочи Тодоров.

Ако се стигне до конфликт, най-малкият проблем на България ще бъдат проблемите с газа, смята събеседникът. По думите му категорично България трябва да запази сравнително умерената си позиция в тази ситуация. "Ние няма защо да се перчим, а трябва да станем част от политическия диалог и България да допусне на своя територия разполагането на части само в краен случай, защото ако го допуснем, ще станем фронтова държава с всички последствия от това". 

Вижте още от разговора във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

4
 
0
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Кога не бяхме фронтова държава в края на ВСВ кво стана? 70 години назал и у лево!
4
 
1
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Още един оакал се от страх. Ква фронтова държава ще станем бе дядка? Никой не може да нападне държава от НАТО. Русия се меси в работите на суверенна България и този роб веднага свалил гащите.

Още от Централна и Източна Европа
Украйна обяви нови атаки в Донбас, заплашващи да направят региона безлюден