Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Германия: Ще проявим европейска солидарност, нямаме нужда от нова Тройка

Задачата на Европа сега е да създаде мрежа за безопасност за всички страни от ЕС, които се нуждаят от допълнителна подкрепа, твърдят Хайко Маас и Олаф Шолц

Германия: Ще проявим европейска солидарност, нямаме нужда от нова Тройка

Двамата германски министри. Снимка: EPA/OMER MESSINGER

Федералното правителство на Германия увери, че страните от ЕС, засегнати особено силно от пандемията на коронавирусa, ще видят и германската солидарност при справяне с икономическите последици от кризата.

„Нуждаем се от ясен знак за европейска солидарност в пандемията. Германия е готова за това", пишат външният министър Хайко Маас и финансовият министър Олаф Шолц (и двамата от SPD) в съвместна обща своя статия в понеделник за изданията на пет вестника във Франция, Гърция, Италия и Португалия и Испания.

Задачата на Европа сега е „да създаде мрежа за безопасност за всички страни от ЕС, които се нуждаят от допълнителна подкрепа“, подчертаха двамата министри. Въпреки това Маас и Шолц не засягат искането на Италия, Франция, Испания и други страни страните от еврозоната заедно да емитират така наречените коронаоблигации. Вместо това те потвърдиха позицията на федералното правителство, че по-специално ESM трябва да се използва като инструмент за помощ. 

Според двамата министри общи инициативи на ЕС - спасителен план чрез Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) и Европейската инвестиционна банка, могат да бъдат използвани като инструменти за смекчаване на последствията от пандемията. Италия, Испания и Франция призоваха за въвеждането на колективни дългови инструменти, които да им позволят да получат свежи пари от инвеститорите при значително по-благоприятни условия.

„Европейската солидарност не е еднопосочна улица, а политика на животозастраховане за нашия континент", посочват Маас и Шолц в статията си. "Европа сега е изправена пред общата задача да подсили съществуващите програми, да попълни пробойните и да изгради спасителна мрежа за всички страни от ЕС, които се нуждаят от допълнителна подкрепа", подчертават те.

Още по темата

Френският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон и италианският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони, от друга страна, проведоха кампания за коронаоблигациите в гост статия за Frankfurter Allgemeine Zeitung. Те призоваха за създаване на данъчнофинансиран дългосрочен облигационен фонд. Фондът, който би емитирал така наречените коронаоблигации, следва да се използва само и единствено за икономическото развитие след кризата.

Германия и Нидерландия обаче категорично отхвърлят идеята Във вторник министрите на финансите на ЕС отново ще използват видеоконферентна връзка, за да обсъдят как трябва да бъдат предоставени безвъзмездни средства в рамките на кризата. ESM вече предлага възможността на страните от еврозоната да набират капитал заедно и при същите благоприятни условия, твърдят Маас и Шолц. „Това би означавало 39 милиарда евро свежи пари за Италия и 28 милиарда евро за Испания“.

Маас и Шолц се изказаха в подкрепа на това тези средства да не се обвързват с "излишни условия", „което би довело до рецидив в политиката на строги икономии след финансовата криза и което би довело до неравностойно третиране на отделните държави членки". Обикновено заемите по ESM са обвързани със сериозни задачи и искания за реформи за кредитополучателите.

„Не се нуждаем от тройка, от инспектори, от комисия за разработване на програми за реформи за дадена страна, а  от бърза и целенасочена помощ. Точно това може да предложи ESM, ако го разработим правилно", подчертават Маас и Шолц. Те също така се застъпиха за гаранционен фонд, който да осигурява заеми от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) на малки и средни компании и европейска надбавка за работа на съкратено работно време. И двете мерки вече се обсъждат в рамките на ЕС (инициативата SURE заподкрепа за смекчаване на рисковете от безработица, предложена от Европейската комисия миналата седмица).

Двамата министри подчертаха, че пандемията изправя всички европейски страни „пред най-голямото здравно, социално и икономическо предизвикателство от създаването на Европейския съюз“. Но ако Европа предприеме правилните стъпки сега, „съдбовната общност/“ на Европейския съюз „ще излезе по-силна от кризата“. Статията е написана за вестниците Les Echos (Франция), La Stampa (Италия), El País (Испания), Público (Португалия) и Ta Nea (Гърция).

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Защо системата цензурира израза ва_банк?
0
 
2
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
На мен ми се струва, че Германия, Холандия и останалите страни в Европа с що-годе добро финансово състояние, се превръщат в заложници на Италия и Испания. Италианците знаят, че Европа или ще ги спаси, или ЕС ще се разпадне и играят ва банк. И всичко това е добре прикрито под предлога за солидарност.Ние имаме една хубава приказка за скакалеца и мравката. 11-12 години след началото на кризата в Гърция, Италия пропиля това време и не направи никакви реформи за подобряване на финасите на страната. Даже наскоро вдигнаха пенсиите и намалиха възрастта за пенсиониране понеже всичко им е ОК.
1
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Сложно е. 28 държави с раличен мантилитет и култура. Добре е германците и холандците да подържат дисциплината, трябва да се уважават културните особенности на всички държави в ЕС. Не може само да се бачка за да ставаме все по велики, трябва и да се живее. Правилата трябва да се нарушават от време на време.

Още от Централна и Източна Европа
Андрей Бабиш няма да прави опит за сформиране на правителство