IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите държавни банки в Русия са загубили депозити в чужда валута през август

Тенденцията обаче не се отнася за по-малките им конкуренти и филиалите на чуждестранни банки в страната

23:11 | 05.10.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големите банки в Русия, държавната Сбербанк и VTB, са регистрирали отлив на депозити в чуждестранна валута през август на фона на обезценяването на рублата и притесненията от нови американски санкции, показва анализ на данни на Руската централна банка, цитиран от Ройтерс.

Някои от по-малките им конкуренти и филиалите на чуждестранни банки в Русия обаче са увеличили депозитите си в чуждестранна валута през същия период.

„Умереното изтичане на средства от големите държавни банки вероятно е било породено от притеснения от потенциални нови санкции“, отбелязва рейтинговата агенция Fitch във връзка с потоците през август.
Притесненията от разширяване на американските санкции срещу Москва, които можеха да засегнат руски държавни банки и инвестициите в руски държавни ценни книжа, тегнеха над пазарите през август и тласнаха рублата до най-ниските й нива от 2016 г. насам.

Някои вложители са използвали спада на руската валута до нива от близо 69 рубли за долар през август като възможност да спечелят пари от движенията в курса й, като са изтеглили чуждестранна валута, за да закупят рубли на ниска цена.

Сумата на депозитите в чуждестранна валута, която клиентите на дребно са държали във водещата руска банка Сбербанк, е намаляла с 1,1 млрд. долара през август до 33 млрд. долара, а корпоративните депозити в банката в чужда валута са се свили с 2,2 млрд. долара до 55 млрд. долара.

Миналия месец заместник-директорът на Сбербанк Александър Морозов заяви пред Ройтерс, че опасенията от нови американски санкции са повишили волатилността на валутните пазари, а сезонното търсене на чуждестранна валута през летните ваканции е допринесло за отлива на депозитите в чуждестранна валута на домакинствата.

За компаниите сезонната необходимост да изплащат дивиденти в рубли също се е отразила през август, съобщиха от пресслужбата на Сбербанк.

Отливът е продължил и през септември, когато клиентите на дребно на Сбербанк са изтеглили депозити в чуждестранна валута на стойност около 130 млрд. рубли (1,95 млрд. долара), сочат данни от отчета на банката, публикуван в петък.

По-късно през деня Сбербанк съобщи, че според нейните изчисления и използвания от нея обменен курс на рублата изтичането на чуждестранна валута от депозити на дребно възлиза на 900 млн. долара през септември, но в същото време в банката са влезли 1,5 млрд. долара от юридически лица.

Ройтерс изчислява потоците към петте най-големи банки в Русия и филиалите на големите чуждестранни банки въз основа на финансовите им резултати, внесени в централната банка, и обменния курс на рублата. VTB, втората по големина банка в Русия, е регистрирала спад на корпоративните и индивидуалните депозити в чуждестранна валута с 3,15 млрд. долара през август.

„Наблюдаваме тенденция корпоративните клиенти да заменят депозитите в чуждестранна валута с вложения в рубли“, съобщават от пресслужбата на VTB.

„Не наблюдаваме свиване на депозитите на дребно в чуждестранна валута. През август VTB е увеличила портфолиото си от доларови депозити на дребно с над 6%“, допълват от банката.

Корпоративните депозити, деноминирани в чуждестранна валута, са се свили с 1,7 млрд. долара и в държавната Газпромбанк, третия по големина кредитор в Русия от гледна точка на активите.

В четвъртата по големина държавна банка Роселхозбанк обаче корпоративните депозити в чуждестранна валута са се увеличили до 5,93 млрд. долара към края на август спрямо 5,72 млрд. долара месец по-рано. Колебанията съответстват на средното месечно равнище, съобщава банката.

Алфа Банк, която е петият по големина кредитор в Русия от гледна точка на активите и най-голямата сред недържавните банки, е регистрирала увеличение на депозитите си в чуждестранна валута със 160 млн. долара до 6,38 млрд. долара към края на август.

В руския клон на Citibank депозитите в чуждестранна валута са нараснали с 15 млрд. рубли (224,65 млн. долара) през август. Това е резултат от трансакциите на „ограничен брой заможни клиенти“, казва ръководителят на отдел „Банкови продукти“ в Citi Дмитрий Емелин.

Депозитите в чуждестранна валута в руския клон на Raiffeisen Bank са нараснали през август до 1,88 млрд. долара спрямо 1,37 млрд. долара предишния месец, а депозитите в чуждестранна валута в Росбанк, филиал на Societe Generale, са се повишили до 1,95 млрд. долара спрямо 1,70 млрд. долара месец по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
ха ха - прав си ! който сутрин си пие кафето и не го хванало още е така :))) пише комантари :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
LaCosta
преди 5 години
А ти като четеш толкова добре, как ги сметна тия "открити нови доларови депозити в руските клонове на Citibank , Raiffeisen Bank , Societe Generale за около 5млрд. долара" при положение, че в Citibank нарастването през август е с 225 млн, в Raiffeisen Bank - с 510 млн, Societe Generale - също с 225 млн или общо нарастване за споменатите банки от 960 млн долара, което е нищо, ако го съпоставим с общия обем доларови депозити в руски банки!Цялата статия се базира на твърденията на Ройтерс за отлив на доларови депозити от трите най-големи банки - Сбербанк /няма отлив според банката/, VTB /няма отлив според банката/ и Газпромбанк.Подобни "анализи" на Ройтерс са все едно руската инфомационна агенция да започне да съчинява "новини" за движението на капитали в американските банки и да ги пуска в Панама на нейни послушни медии да /дез/информират местните шарани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 5 години
АВВА не читател, АВВА писател! Остави момчето спокойно да протяга ръчичка за някоя пробита рубла. И той трябва да се храни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
ти статията дочете ли я до края ? или само първия абзац прочете ? изтеглени са около 5млрд. доларови депозити от водещите държавни банки и са открити нови доларови депозити в руските клонове на Citibank , Raiffeisen Bank , Societe Generale за около 5млрд. долара ... алоооо , има ли пилот в самолета ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
К'о да праийш, санкциите са монета с 2 страни, а палачинката рано или късно се обръща.Давай Дони! Удари ги тия от ФЕД! Паметник че ти построим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Ето ви обяснението в оригинал:В пресс-службе ВТБ Ленте.ру пояснили, что корпоративные клиенты замещают валютные депозиты рублевыми. Бягство от долара....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още