Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Гръцки министър беше обвинен в опит за намеса в работата на централната банка

Заместник-министърът на здравеопазването Павлос Полакис застрашил независимостта на институцията, предупреждава управителят на банката Янис Стурнарас

Гръцки министър беше обвинен в опит за намеса в работата на централната банка

Снимка: Ройтерс

Управителят на гръцката централна банка Янис Стурнарас поиска от премиера Алексис Ципрас да се намеси, след като министър от кабинета му телефонирал, за да му каже как да си върши работата, а след това предал разговора им на медиите. 

Още по темата

В публикувано днес съобщение Стурнарас се оплаква от "нечувания" опит на заместник-министъра на здравеопазването Павлос Полакис да упражни влияние върху централната банка и призовава Ципрас да защити независимостта на институцията.

Стурнарас изтъква, че не е дал разрешение за записване на телефонния разговор, транскрипции на части от който изтекоха в гръцките медии вчера. Той определи това като "тежко институционално нарушение".

"Вчерашното действие на представител на изпълнителната власт, представляващо опит да се повлияе на начина, по който изпълнявам задълженията си по такъв безпрецедентен начин, ме принуждава да дам ясни обяснения", заяви управителят на централната банка.

Според публикувани в медиите информации разговорът между двамата се отнасял до решение на Стурнарас да разследва банкови заеми на обща стойност 100 000 евро, отпуснати на Полакис от Банка Атика, която е под надзора на централната банка.

В разговора заместник-министърът поискал от Стурнарас да разследва и заеми, получени от опозиционни политици, като заявил: "Иначе ще дойда там и няма да си тръгна, докато не наредите проверка".

Стурнарас заяви днес, че записът е направен без неговото съгласие и в нарушение на някои разпоредби от наказателния кодекс. Той добави, че съдебните власти трябва да се намесят и призова премиера Ципрас и правителството да защитят независимостта на централната банка, посочва "Катимерини".

/БТА/

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Е. Захариева: Глобалната стратегия на ЕС трябва да се фокусира върху Западните Балкани