IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуверньорът на Централната банка на Литва: Еврозоната може да се учи от нас

Валутният съюз няма бъдеще без структурни реформи, смята Витас Василаус

15:21 | 07.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гуверньорът на Централната банка на Литва: Еврозоната може да се учи от нас

Еврозоната няма бъдеще без структурни реформи. На това мнение е гуверньорът на Централната банка на Литва Витас Василаус, цитиран от CNBC. Прибалтийската държава ще се присъедини към валутния блок на 1 януари 2015 г.

Ръководителят на финансовата институция Витас Василаус смята, че присъединяването към единната валутна зона все още е „доста логична следваща стъпка“ за Литва, но е на мнение, че страните членки трябва да продължат да реформират икономиките си.

„Без структурни реформи нямаме бъдеще. Правителствата трябва да предприемат действия за рефoрмирането на своите икономики. Само по този начин можем да оцелеем и да напредваме“, заявява Василаус.

„Нашият пример, примерът на прибалтийските държави го доказа“, допълва той.

Икономиката на Литва нарасна с 3,3% през 2013 г. и продължава възстановяването си след спада от 14,8% през 2009 г.

Подобно на съседката си Латвия страната предприе агресивни мерки, за да намали бюджетния си дефицит, съкращавайки държавни разходи и повишавайки данъците.

През юни Европейската комисия съобщи, че Литва покрива всички критерии за пълноправно членство в еврозоната. От 1 януари 2015 г. държавата ще стане 19-ият член на валутния съюз. Литва върви по стъпките на Естония, която прие еврото през 2011 г., и на Латвия, която се присъедини през тази година.

Курсът, по който официалната латвийска валута ще бъде конвертирана в евро, е определен на 3,45280 латвийски лата за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още